SUA se pregătesc pentru un atac nuclear coordonat al Rusiei, Chinei și Coreei de Nord

DE Daniel Toșa | Actualizat: 21.08.2024 - 08:35
SUA se pregătesc pentru un atac nuclear coordonat al Rusiei, Chinei și Coreei de Nord - Foto: Profimedia images
SUA se pregătesc pentru un atac nuclear coordonat al Rusiei, Chinei și Coreei de Nord - Foto: Profimedia images

Într-un document secret de strategie nucleară, președintele Joe Biden a dispus pregătirea forțelor americane pentru posibile confruntări nucleare simultane cu Rusia, China și Coreea de Nord, reflectând o schimbare majoră în politica de descurajare a SUA.

SHARE

Potrivit unei analize recente a The New York Times, președintele Joe Biden a aprobat în luna martie un plan strategic nuclear care redirecționează atenția Americii de la Rusia către China, într-o mutare semnificativă ce subliniază creșterea amenințării nucleare din partea Beijingului. 

SUA se pregătesc pentru un atac nuclear coordonat al Rusiei, Chinei și Coreei de Nord

Această strategie secretă, denumită „Orientări privind angajarea în domeniul nuclear”, subliniază necesitatea de a descuraja simultan Rusia, China și Coreea de Nord, în contextul în care arsenalul nuclear al Chinei este proiectat să rivalizeze cu cel al Statelor Unite și Rusiei în următorul deceniu. 

Documentul extrem de clasificat, actualizat o dată la patru ani, nu există în format electronic și este distribuit doar unui număr restrâns de oficiali de securitate națională. 

Schimbarea de strategie vine într-un moment în care parteneriatul militar dintre Rusia și China devine tot mai strâns, iar capacitățile nucleare ale Coreei de Nord continuă să se extindă.

Citește și: Rus, ofițer dezertor al armatei SUA îi cere lui Putin să distrugă nuclear New York-ul și Londra

„Președintele a emis recent orientări actualizate privind utilizarea armelor nucleare pentru a ține cont de mai mulți adversari dotați cu arme nucleare”, a declarat Vipin Narang, un strateg nuclear de la M.I.T. care a lucrat la Pentagon, la începutul acestei luni, înainte de a se întoarce la mediul academic. „Și în special”, a adăugat el, orientările privind armele au ținut cont de «creșterea semnificativă a dimensiunii și diversității» arsenalului nuclear al Chinei.

În iunie, directorul senior al Consiliului Național de Securitate pentru controlul armamentelor și neproliferare, Pranay Vaddi, s-a referit, de asemenea, la acest document, primul care examinează în detaliu dacă Statele Unite sunt pregătite să răspundă crizelor nucleare care izbucnesc simultan sau secvențial, cu o combinație de arme nucleare și nenucleare.

Citește și: Rusia a pregătit marina pentru atacul nuclear asupra Europei. Orașele din România vizate de Putin

Rusia amenință de mai bine de doi ani aproape săptămânal cu atacuri  nucleare asupra țărilor occidentale.

Noua strategie, a spus Vaddi, subliniază „necesitatea de a descuraja simultan Rusia, RPC și Coreea de Nord”.

Rusia și China desfășoară deja exerciții militare împreună. Agențiile de informații încearcă să stabilească dacă Rusia ajută în schimb programele de rachete nord-coreene și iraniene.

Citește și: Fostul președinte rus amenință omenirea: „Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna sfărâmarea planetei”

Noul document reamintește în mod clar că oricine va depune jurământul la 20 ianuarie se va confrunta cu un peisaj nuclear schimbat și mult mai volatil decât cel care exista în urmă cu doar trei ani. Președintele Rusiei, Vladimir V. Putin, a amenințat în mod repetat cu utilizarea armelor nucleare împotriva Ucrainei, inclusiv în timpul unei crize din octombrie 2022, când dl Biden și consilierii săi, analizând interceptări ale conversațiilor dintre comandanți ruși de rang înalt, s-au temut că probabilitatea utilizării armelor nucleare ar putea crește la 50 % sau chiar mai mult.

Dl Biden, împreună cu liderii Germaniei și Marii Britanii, a obținut de la China și India declarații publice conform cărora nu există niciun rol pentru utilizarea armelor nucleare în Ucraina, iar criza s-a diminuat, cel puțin temporar.

Citește și: VIDEO Delir total în direct la TV în Rusia. Scenariul unui atac nuclear asupra Capitalei României

„A fost un moment important”, a remarcat într-un interviu Richard N. Haass, fost înalt funcționar al Departamentului de Stat și al Consiliului Național de Securitate pentru mai mulți președinți republicani și președinte emerit al Consiliului pentru Relații Externe. „Avem de-a face cu o Rusie radicalizată; ideea că armele nucleare nu ar fi folosite într-un conflict convențional nu mai este o presupunere sigură”.

A doua mare schimbare provine din ambițiile nucleare ale Chinei. Expansiunea nucleară a țării se desfășoară într-un ritm chiar mai rapid decât anticipau în urmă cu doi ani oficialii serviciilor de informații americane, determinată de hotărârea președintelui Xi Jinping de a renunța la strategia de decenii de menținere a unei „descurajări minime” pentru a atinge sau depăși dimensiunea arsenalelor Washingtonului și Moscovei. Complexul nuclear al Chinei este acum cel cu cea mai rapidă creștere din lume.

Citește și: Rusia amenință Occidentul cu „apocalipsa”. Moscova desfășoară exerciții cu rachete nucleare „Iars”

Deși fostul președinte Donald J. Trump a prezis cu încredere că Kim Jong-un, liderul nord-coreean, va renunța la armele sale nucleare după cele trei întâlniri în persoană, s-a întâmplat contrariul. Dl Kim și-a dublat eforturile și, potrivit estimărilor oficialilor, dispune acum de peste 60 de arme și de combustibil pentru multe altele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te