Restricțiile privind avortul intră în vigoare în SUA. Biden cere calm. Cum au reglementat alte state

DE Adina Mutăr | Actualizat: 27.06.2022 - 21:51
Restricțiile privind avortul intră în vigoare în SUA. Biden cere calm. Cum au reglementat alte state / Profimedia

Curtea Supremă a Statelor Unite a dat efectiv undă verde Texasului pentru a continua cu ceea ce unii au numit o interdicție aproape totală a avortului, „vădit neconstituțională”. Înalta Curte din Mexic a făcut un pas uriaș spre legalizarea procedurii.

SHARE

Președintele Joe Biden i-a îndemnat pe protestatari să respecte ordinea publică, chiar dacă a calificat hotărârea judecătorească drept „greșită, extremă și nepotrivită”.

Decizia Curții Supreme de Justiție a dat startul unor polemici politice, punând dreptul la avort în centrul dezbaterilor pentru multă vreme în viitorul apropiat.

Citește și: 120.000 de elevi, care în 2010 urmau să intre pe clasa întâi, nu au luat bacalaureatul anul acesta

În timp ce peste 50 de țări au extins accesul la avort în ultimele câteva decenii, potrivit Centrului pentru Drepturile Reproductive, doar câteva au introdus restricții în acest interval de timp. Iar majoritatea țărilor industrializate permit avortul fără restricții, spun experții, potrivit USNews.

66 de țări interzic avortul sau îl permit doar în cazurile în care viața femeii este în pericol. Cele mai multe dintre aceste țări, printre care Sudan, Myanmar și Honduras, sunt țări cu venituri mici sau medii.

Citește și: Liceu trucat. Absolvenți de mate-fizică, note de 2 și 3 la examenul de matematică de la Bacalaureat

În octombrie 2020, Polonia a impus o interdicție aproape totală a avortului, care a provocat un șoc în întreaga țară, ceea ce a dus la cele mai mari demonstrații de la prăbușirea comunismului. Instanța a amânat punerea în aplicare a hotărârii, dar aceasta a intrat în cele din urmă în vigoare în ianuarie 2021. De asemenea, Nicaragua a revocat dreptul la avort în 2006, la fel ca și El Salvador în 1998.

Imediat după una dintre cele mai importante hotărâri ale Curții Supreme din SUA, restricțiile încep să intre în vigoare. Femeile însărcinate care se gândesc la avorturi se confruntau deja cu o interdicție aproape completă în Oklahoma și cu o interdicție în Texas. Clinici din cel puțin alte opt state - Alabama, Arizona, Arkansas, Kentucky, Missouri, Dakota de Sud, Wisconsin și Virginia de Vest - au încetat să mai efectueze avorturi după decizia de vineri.

Viitorul accesului la avort este mai puțin sigur în alte câteva state mai moderate, cu legislaturi controlate de republicani: Arizona, Georgia, Florida, Michigan, Ohio, Texas și Wisconsin, printre acestea.

Democrații devin mai optimiști în privința alegerilor

În multe state, legislativele republicane au aprobat deja legi restrictive privind avortul, inclusiv așa-numitele proiecte de lege privind „bătăile inimii", care ar interzice avorturile practic înainte ca femeile să afle că sunt însărcinate. Unele legislații sunt blocate în instanțe, în timp ce altele trebuie să treacă prin legislativele republicane.

În Pennsylvania, viitorul procedurii ar putea depinde de alegerile din noiembrie. Deocamdată, femeile de aici vor continua să aibă acces la avor, dar republicanii sunt pregătiți să schimbe legea statului, în cazul în care vor păstra controlul Legislativului și vor prelua guvernarea în noiembrie. Doug Mastriano, candidatul republican la funcția de guvernator, se opune avortului fără excepții pentru viol, incest sau risc la viața mamei.

Însă, republicanii au încercat să nu se arate entuziațti că au câștigat lupta de zeci de ani împotriva dreptului la avort, conștienți că hotărârea ar putea energiza baza democrată, în special femeile din suburbii.

Înainte de hotărârea de vineri, democrații apropiați de Casa Albă erau din ce în ce mai pesimiști cu privire la șansele partidului de a deține Camera sau Senatul în noiembrie.

Carol Tobias, președintele National Right to Life, a declarat că se așteaptă ca oponenții avortului să se prezinte în număr mare la vot în această toamnă, chiar dacă democrații ar putea fi motivați de hotărârea de vineri.

Dreptul la avort în Rusia

Rusia este una dintre primele țări din lume în ceea ce privește numărul de avorturi. Ratele de avort au fost foarte ridicate timp de decenii, în comparație cu alte țări, dar au scăzut în ultimele două decenii.

Potrivit celor mai recente date compilate de Statista, numărul de avorturi înregistrate în Rusia a ajuns la peste 2 milioane în 2000 și a scăzut la peste 550.000 în 2020. Rata avorturilor a scăzut constant din 2020, deși rămâne ridicată în general.

Rusia are o istorie îndelungată în ceea ce privește permiterea avorturilor. În 1920, Rusia sovietică a devenit prima țară, sub conducerea lui Lenin, care a permis avortul în toate circumstanțele, potrivit Newsweek.

Drepturile la avort au fost contestate de atunci, Stalin interzicându-le între 1936 și 1955 - dar avorturile rămân o opțiune disponibilă pentru femeile ruse până în a 12-a săptămână de sarcină, din orice motiv.

De când avortul a fost dezincriminat din nou după moartea lui Stalin, în Rusia nu a existat o dezbatere prea mare în ceea ce privește drepturile reproductive și legalitatea avorturilor. Mișcarea antiavort a crescut în ultimii ani, în același timp în care perspectivele de viitor estimează că populația Rusiei va scădea semnificativ, iar țara continuă să raporteze rate ridicate de avorturi.

Există presiuni asupra președintelui Vladimir Putin pentru a impune o agendă tradițional conservatoare și pentru a restricționa accesul la avorturi, dar Putin a evitat până acum să introducă limitări care ar fi foarte nepopulare.

240 de milioane de femei trăiesc în țări care permit avortul doar în cazuri limitate, pe baza unor motive de sănătate și terapeutice. Acestea sunt: Costa Rica, Ecuador, Peru și Bolivia în America Latină; Polonia în Europa; Maroc, Algeria, Niger, Burkina Faso, Benin, Togo, Ghana, Liberia, Guineea, Guineea Ecuatorială, Ciad, Camerun, Republica Centrafricană, Republica Democratică Congo, Angola, Namibia, Botswana, Zimbabwe, Burundi, Kenya și Eritreea în Africa; Israel, Iordania, Arabia Saudită, Qatar și Kuweit în Orientul Mijlociu; Pakistan și Malaezia în Asia de Sud-Est.

360 de milioane de femei trăiesc în țări în care avortul este permis doar pentru a salva viața femeii. Aceste țări sunt: Mexic, Guatemala, Panama, Panama, Venezuela, Brazilia, Paraguay, Chile în America Latină; Coasta de Fildeș, Mali, Nigeria, Libia, Sudan, Sudanul de Sud, Gabon, Uganda, Tanzania, Malawi și Somalia în Africa; Liban, Siria, Yemen, Oman, Emiratele Arabe Unite, Iran și Afganistan în Orientul Mijlociu; Sri Lanka, Bangladesh, Bhutan, Myanmar, Indonezia, Brunei și Papua Noua Guinee în Asia de Sud-Est.

90 de milioane de femei trăiesc în țări în care avortul nu este permis în nicio circumstanță, inclusiv atunci când ar putea fi necesar pentru a salva viața femeii.

Acestea sunt: El Salvador, Honduras și Nicaragua în America Latină; Jamaica, Haiti și Republica Dominicană în Caraibe; Surinam, Mauritania, Senegal, Sierra Leone, Congo, Egipt și Madagascar în Africa; Irak în Orientul Mijlociu; Laos și Filipine în Asia de Sud-Est.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te