Politologul american Friedman: Polonia și România, singurele interese strategice ale SUA în Europa

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 12.11.2020 - 15:12
Politologul George Friedman/FOTO: Facebook

Politologul american George Friedman afirmă, într-un interviu pentru index.hu, că Statele Unite au „doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România”.

SHARE

Politologul face referire la politica externă a Statelor Unite pe care președintele ales, Joe Bide, ar fi de așteptat să o promoveze.

Friedman susține însă că Biden va fi un președinte slab, dat fiind că Senatul și Curtea Supremă de Justiție vor fi controlate de republicani, ceea ce, în opinia sa, va prelungi criza politică internă. Analistul american mai spune că Ungaria nu este unul dintre aliații-cheie ai SUA, în schimb Washingtonul a strâns relațiile cu polonezii și cu românii.

Rep: Cu siguranță a câștigat, se pare, că Biden va fi următorul președinte al Statelor Unite. La ce se poate aștepta lumea ?
George Friedman: În general, politica externă americană este destul de consistentă, chiar și atunci, când țara noastră este presată de probleme interne. Barack Obama a stabilit trei priorități. Prima a fost retragerea soldaților noștri din Orientul Mijlociu, a doua stoparea Rusiei, a treia confruntarea cu China. În linii mari, aceasta a fost și politica externă a lui Donald Trump. Și aceasta va fi și a lui Joe Biden, mai ales pentru că nu prea are alte opțiuni. Va fi un președinte foarte, foarte slab.

Rep: Spuneți asta din cauza personalități sale?
George Friedman: Nu. Țara este în totalitate divizată, Senatul nu va ajunge pe mâna democraților, și Camera Superioară a Congresului este din multe puncte de vedere mai importantă, decât persoana președintelui. Trump abia a câștigat în 2016, iar Biden abia a câștigat acum. Nu va avea mult spațiu de manevră pentru activități creative. Și la Curtea Supremă sunt majoritari conservatori. Trecem printr-o criză internă.

Rep: Atunci Europa euforică nu se poate bucura de căderea lui Trump?
George Friedman: Trebuie să se vadă că: Europa nu are o importanță fundamentală pentru SUA. Avem doar probleme minore cu UE. Avem doar două interese strategice importante în Europa, unul este Polonia, celălalt este Marea Neagră, se leagă de România. Acest lucru va rămâne așa și sub Biden. Desigur, va pune accent pe drepturile omului, dar nu va avea multe posibilități de manevră. SUA nu are obiceiul să-și schimbe fundamental politica în câțiva ani.

Rep: Deși în Europa acum cei mai mulți sunt entuziaști: vine o nouă lume…
George Friedman: Vă aduceți aminte, când i s-a decernat lui Obama Premiul Nobel pentru Pace? Europenii sunt copii. În fixația lor văd doar personalități. Au crezut la fel în minuni, atunci când Obama l-a schimbat pe George W. Bush, care a fost detestat pentru războiul din Irak. La sfârșit, l-au urât și pe Obama.

Este însă adevărat, că vom avea o altă atmosferă. Dar esența este că politica unui stat de 330 de milioane de cetățeni, nu este formată doar de o persoană. Europenii vor fi din nou dezamăgiți, pentru că ei sunt permanent dezamăgiți de SUA. Trebuie să înțelegeți că nu suntem o țară europeană, și nici nu dorim să fim.

Rep: Nu de mult, Biden a amintit Ungaria în rând cu Belarus și Polonia, ca sisteme totalitare. La ce se poate aștepta după aceste declarații Orban din partea Washingtonului?
George Friedman: Aici Germania este esența. Democrații americani doresc să fie iubiți la Berlin și Paris, de acea se vor alinia și se vor comporta ostil cu Ungaria. Nu-i costă nimic, în schimb obțin puncte importante în capitalele europene, și la Budapesta vor fi atenți la aceste voci.

Uitați, Ungaria este un stat mic. Are dreptul la suveranitate națională, dar nu-și permite să se izoleze. Ceea ce pentru SUA poate să pară un lucru minor, pentru Ungaria poate fi un lucru major. Nu cred că maghiarii au încredere în americani. Dar problema principală a Ungariei este că au nevoie de cineva.

Dacă nu de Washington sau Berlin, atunci de Moscova. Ungaria trebuie să adopte decizii și trebuie să iasă din acea situație în care este inclusă sub aceeași pălărie cu Belarusul.

Rep: Spuneți că nu avem încredere în americani. Orban Viktor a inaugurat acum la Budapesta, rostind un discurs de recunoștință, statuia lui George Bush senior…
George Friedman: Desigur. Cele două popoare au relații strânse, foarte mulți americani sunt și maghiari, cum sunt și eu, care m-am născut în Ungaria. Dar atunci când Washingtonul a strâns mai puternic relațiile cu polonezii și românii, Ungaria – de înțeles – se temea că americanii îi vor atrage într-o aventură riscantă. În schimb, acest lucru are consecințe. Geopolitic, Ungaria nu este unul dintre aliații-cheie ai SUA.

Rep: Vreți să spuneți că nu suntem considerați nici de încredere?
George Friedman: Ungaria duce o politică externă proprie. Menține o relație cu Rusia, ceea ce este dreptul ei, iar relația cu Ucraina este una complexă. Dacă mă gândesc la trupele noastre, atunci îmi vin în minte polonezii și românii. În Transilvania (Câmpia Turzii – not. red.) tocmai dezvoltăm o bază aeriană. Aceste state contează pentru noi, Ungaria nu a vrut să participe la acest consorțiu.

Rep: În era Trump, politica Washigtonului față de Ungaria a fost următoarea: Casa Albă, respectiv David Cornstein, ambasadorul lui Trump care nu demult și-a încheiat misiunea, au fost mai înțelegători, pe când ministerul de externe a avut o poziție mai dură cu privire la politica guvernului Orban…
George Friedman: Nu putem să exercităm o presiune mare. Se pot ține discursuri, dar Ungaria își urmează propriul drum. Ceea ce desigur poate avea consecințe privind felul cum se raportează lumea la Ungaria. În orice caz, Ungaria nu va reprezenta o problemă importantă pentru SUA. Nici măcar Europa.

Mai mult, și rușii sunt din ce în ce mai slabi. Ne ocupăm din ce în ce mai mult de următoarele două probleme: crearea partenerilor arabi pentru Israel, cu scopul de a contracara Iranul, respectiv dosarul China. Centrul de greutate se mută din ce în ce mai mult spre Oceanul Pacific, a scris G4 Media.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te