SUA dotează HIMARS cu rachete hipersonice. România are 54 de astfel de lansatoare de 1.500.000.000$

DE Valentin Bolocan | Actualizat: 02.07.2025 - 12:01
SUA dotează HIMARS cu rachete hipersonice. România are 54 de astfel de lansatoare de 1.500.000.000$ - Foto: Profimedia Images
SUA dotează HIMARS cu rachete hipersonice. România are 54 de astfel de lansatoare de 1.500.000.000$ - Foto: Profimedia Images

Armata SUA investește milioane de dolari într-un startup fondat trei ani de foști angajați SpaceX care poate livra o rachetă sol-sol, cu costuri mai mici, numită Blackbeard, capabilă să atace ținte aflate la sute de kilometri distanță la viteze hipersonice.

SHARE

Arma este dezvoltată în paralel cu noi vehicule de lansare fără echipaj, dar ar putea fi lansată și de pe lansatoarele M142 High Mobility Artillery Rocket System (HIMARS). Cu un design Blackbeard viabil de la Castelion Corporation, Pentagonul spune că ar obține o nouă modalitate valoroasă de a lovi rapid ținte, inclusiv pe cele în mișcare, și de a face acest lucru relativ ieftin. Raza de acțiune aproximativ 700 de kilometri.

SUA dotează HIMARS cu rachete hipersonice. România are 54 de astfel de lansatoare de 1.500.000.000$

Concret, în bugetul propus pentru anul fiscal 2026, US Army solicită 25 de milioane de dolari pentru a sprijini lucrările legate de producția rachetei Blackbeard (Blackbeard GL). Cererea de finanțare este inclusă într-o linie bugetară care a fost utilizată în trecut pentru elemente ale rachetelor Dark Eagle Long Range Hypersonic Weapons (LRHW), precum și pentru lucrările HIMARS Extended Range Demonstration (HERD).

Blackbeard se doreşte a fi un sistem tactic. Proiectanții săi au sacrificat în mod intenţionat din rază și viteză pentru a câștiga ceva mult mai valoros pe câmpul de luptă modern: flexibilitate, un cost redus și o povară logistică mult mai redusă, arată twz.com.

„Începând cu iunie 2025, biroul de program urmărește o cale de achiziție de nivel mediu pentru prototipare rapidă (MTA-RP), cu scopul de a trece sistemul la Biroul Executiv de Program pentru Rachete și Spațiu, dacă va avea succes și va fi considerat eficient din punct de vedere al costurilor”, se explică în cererea de buget a Armatei pentru anul fiscal 2026.

„Pentru a accelera dezvoltarea și a valorifica inovația, biroul de program urmărește achiziția în cadrul unui acord de Autorizare de Tranzacție pentru Prototipare (OTAP) cu sursă unică, cu preț fix și preț ferm (FFP), cu Castelion Corporation, un contractor netradițional în domeniul apărării.”

Viteza minimă, Mach 5

Viteza hipersonică este, de obicei, definită ca orice valoare peste Mach 5, care ar fi atunci viteza minimă de vârf pentru racheta Blackbeard. Este important de menționat aici că rachetele balistice tradiționale se deplasează la viteze foarte mari, multe tipuri depășind adesea pragul hipersonic în faza terminală a zborului. Cu toate acestea, termenul „rachetă hipersonică” se referă, în general, la arme concepute pentru o viteză hipersonică susținută pe o traiectorie de manevră uniformă.

Citește și: Un avion Su-34 de 36000000$ s-a prăbușit în Rusia. Se antrena să atace Ucraina. E al treilea în 2025

Castelion a fost fondată în 2022 de trei persoane care au părăsit gigantul de lansări și servicii spațiale SpaceX pentru a-și înființa propria companie, axată pe dezvoltarea de arme de atac de mare viteză, dar și relativ ieftine și ușor de produs. Până în ianuarie, compania strânsese peste 100 de milioane de dolari în finanțare de la investitori privați și obținuse alte zeci de milioane în contracte militare americane, potrivit The Wall Street Journal.

Citește și: Atacuri ale Rusiei la granița cu România. Ce au descoperit autoritățile române după ridicarea F-16?

Ce are România

Armata Română are 54 de lansatoare multiple HIMARS, devenite cu adevărat celebre în războiul din Ucraina. Platformele HIMARS folosite de Forțele Terestre Române trag atât cu proiectile reactive cu raza de acțiune de 70 de km, cât și cu rachete ATACMS care pot lovi ținte la o distanță maximă de 300 km. Costul total al programului a fost de circa 1,5 miliarde de dolari cu TVA.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te