SUA Democrații rămân majoritari în Camera Reprezentanților, republicanii - în Senat

DE Miruna Moldoveanu | Actualizat: 11.11.2020 - 13:54
Camera Reprezentanților SUA/FOTO: lragir.am
Camera Reprezentanților SUA/FOTO: lragir.am

Democraţii vor dispune de o majoritate mai mică decât în prezent în Camera Reprezentanţilor după alegerile din 3 noiembrie în care au încercat să-şi păstreze districtele pe care le câştigaseră în urmă cu doi ani în dauna republicanilor, notează miercuri DPA, preluată de Agerpres.

SHARE

Acest lucru a devenit clar marţi noaptea, când presa americană a prognozat că Partidul Democrat va avea cel puţin 218 de locuri necesare pentru a controla comisiile specializate din camera inferioară a Congresului american, funcţia de speaker şi agenda legilor care ajung spre dezbatere.

Creşterea masivă a votului prin corespondenţă, cauzată de pandemia de COVID-19, a prelungit procedura de numărare a buletinelor de vot în mai multe state, iar în 16 cazuri cursa electorală nu s-a încheiat încă.

Deşi vor avea majoritatea în Camera Reprezentanţilor, democraţii au pierdut opt locuri, dintre care şapte le câştigaseră în urmă cu doi ani, la alegerile de la jumătatea mandatului. Sunt posibile şi alte pierderi, în contextul în care numărarea voturilor se desfăşoară lent în state precum California şi New York.

Până acum este sigur că în configuraţia viitorului Congres democraţii vor avea 218 locuri, iar republicanii 201.

Democraţii Xochitl Torres Small (New Mexico), Kendra Horn (Oklahoma), Joe Cunningham (Carolina de Sud) şi Abby Finkenauer (Iowa) se află printre cei care au pierdut în districtele unde partidul lor câştigase în 2018. Debbie Mucarsel-Powell şi Donna E. Shalala au pierdut în districtele din sudul statului Florida în special ca urmare a scăderii sprijinului din partea alegătorilor de origine cubaneză care votaseră cu democraţii în urmă cu doi ani. În California, Harley Rouda a pierdut în districtul său, care în mod tradiţional votase cu republicanii, iar în Minnesota congresmanul Collin C. Peterson a pierdut într-un district care în 2016 l-a votat cu o diferenţă de peste 30 de puncte procentuale pe Donald Trump.

Toţi cu excepţia lui Mucarsel-Powell au fost învinşi de candidate republicane.

În acelaşi timp, unii dintre republicanii aflaţi în pericol să-şi piardă locurile în Camera Reprezentanţilor şi-au ţinut la distanţă contracandidaţii democraţi. Este cazul lui Rodney Davis în statul Illinois şi al lui Ann Wagner în Missouri.

Liderii democraţi au subliniat că, în pofida pierderilor neaşteptate, partidul lor controlează în continuare Camera Reprezentanţilor şi au un mandat de a guverna cu preşedintele ales Joe Biden. De asemenea, democraţii încearcă să reducă diferenţa faţă de republicani în Senat, în funcţie de rezultatele în două districte din statul Georgia.

Republicanii îşi consolidează prezenţa în Senat

Republicanii au păstrat un loc în Senat, iar Tom Tillis a fost reales marţi în Carolina de Nord, un obstacol pentru democraţii lui Joe Biden care văd astfel cum se diminuează şansele obţinerii majorităţii în camera superioară a Congresului american.

„Tocmai l-am sunat pe senatorul Tillis pentru a-l felicita”, a scris pe Twitter Cal Cunningham, adversarul său democrat învins, chiar înainte ca rezultatele finale să fie anunţate.

Republicanii au acum 49 de locuri, faţă de 48 cât au democraţii în Senatul american care are 100 de locuri.

Trei mandate sunt încă nedecise: unul în Alaska, unde senatorul actual este în frunte, conform rezultatelor provizorii, şi două în statul conservator Georgia, pentru care vor avea loc alegeri pe 5 ianuarie.

Va trebui ca democraţii să câştige ultimele două locuri pentru a-i ajunge din urmă pe republicani. Dacă se va confirma acest scenariu, votul viitoarei vicepreşedinte Kamala Harris este cel care va fi decisiv în cazul unei egalităţi de 50-50.

Nicio lege nu poate fi adoptată fără votul Senatului, care are şi prerogativa de a aproba numirile prezidenţiale: membrii executivului, ambasadorii şi judecătorii, în special cei din Curtea Supremă.

Dacă Senatul rămâne majoritar republican, Joe Biden, care a petrecut 36 de ani în această cameră, va trebui să recurgă la talentele sale de comunicator şi negociator. Marţi, preşedintele ales s-a declarat însă convins că poate aduna un număr suficient de senatori din tabăra opusă.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te