Washingtonul a luat decizia - neanunţată public până acum - de a suspenda programul pe termen nedeterminat după intervenţia armată a Turciei în Siria, declanşată în octombrie anul trecut, afirmă sub rezerva anonimatului sursele agenţiei.
Practic, spre sfârşitul anului trecut, americanii au încetat misiunile de recunoaştere aeriană care culegeau informaţii despre Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), considerat organizaţie teroristă atât de SUA, cât şi de Turcia. Forţele americane foloseau în acest scop drone (avioane fără pilot) neînarmate, care decolau de la baza aeriană Incirlik din Turcia, care este folosită atât de militari, cât şi de serviciile secrete ale Statelor Unite.
În cadrul programului demarat în 2007, dronele vizau de multe ori teritoriul muntos din nordul Irakului, în apropierea frontierei cu Turcia.
O purtătoare de cuvânt a Pentagonului nu a comentat direct despre niciun program, dar a menţionat că SUA a identificat PKK drept organizaţie teroristă încă din 1997. "Am sprijinit Turcia în lupta împotriva PKK în multe feluri, timp de decenii. Ca politică, nu dăm detalii despre probleme legate de operaţiuni", a răspuns ea la întrebările despre întreruperea asistenţei.
La rândul său, Departamentul de Stat american a refuzat să comenteze chestiuni din domeniul informaţiilor. Oficiali din ministerul turc al apărării nu au răspuns nici ei solicitării Reuters de a comenta, însă un oficial a confirmat că programul menţionat a fost întrerupt.
"Acest lucru îngreunează campania împotriva PKK şi o face mai costisitoare pentru Turcia", a spus una din sursele americane ale Reuters.
De la începutul programului secret de asistenţă din partea SUA în domeniul informaţiilor, Ankara a investit deja sume de ordinul sutelor de milioane de dolari pentru a-şi reduce dependenţa de dronele americane şi israeliene. Compania privată turcă Baykar Defence, în managementul căreia este implicat Selcuk Bayraktar, ginerele preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, a început încă din anii 2000 dezvoltarea primei flote de drone a Turciei. Firma a dezvoltat drone înarmate şi neînarmate pe care le vinde Turciei, Ucrainei şi Qatarului. În iulie 2019, forţele de securitate turce dispuneau deja de 86 de drone din această sursă.