STUDIU Cât de grave pot fi afecțiunile neurologice și cardiace declanșate de vaccinul anti-COVID?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 20.02.2024 - 11:05
STUDIU Cât de grave pot fi afecțiunile neurologice și cardiace declanșate de vaccinul anti-COVID? - Foto: Profimedia images

Cât de grave pot fi afecțiunile neurologice și cardiace declanșate de vaccinul anti-COVID? Cel mai amplu studiu realizat vreodată asupra vaccinului Covid a constatat că injecțiile sunt legate de un risc ușor crescut de afecțiuni neurologice, sanguine și cardiace.

SHARE

O coaliție internațională de experți în vaccinuri a căutat 13 afecțiuni medicale în rândul a 99 de milioane de beneficiari de vaccinuri din opt țări, pentru a identifica ratele mai mari ale acestor afecțiuni după administrarea vaccinurilor.

STUDIU Cât de grave pot fi afecțiunile neurologice și cardiace declanșate de vaccinul anti-COVID?

Aceștia au confirmat că vaccinurile produse de Pfizer, Moderna și AstraZeneca sunt legate de un risc semnificativ mai mare de apariție a cinci afecțiuni medicale - inclusiv o afecțiune nervoasă care îi face pe oameni să se chinuie să meargă sau să gândească.

Studiul a avertizat, de asemenea, cu privire la alte câteva afecțiuni despre care au spus că ar merita investigații suplimentare, inclusiv legăturile dintre o afecțiune care umflă creierul și injecția Moderna.

Cu toate acestea, echipa spune că riscul absolut de a dezvolta oricare dintre aceste afecțiuni rămâne mic. De exemplu, au fost administrate 13 miliarde de doze de vaccinuri și au existat doar 2.000 de cazuri de toate afecțiunile.

Deși vaccinurile Covid au evitat peste 19 milioane de decese la nivel global, riscurile identificate includ o creștere a riscului de sindrom Guillain-Barre, miocardită și pericardită, precum și alte afecțiuni neurologice și sanguine.

Miocardita, observată cel mai frecvent la bărbații tineri

Miocardita a fost observată cel mai frecvent la bărbații tineri. Se crede că este legată de răspunsul imunitar declanșat de vaccinurile cu ARNm ale Pfizer și Moderna, care acționează prin instruirea celulelor să producă aceeași proteină care se află deasupra coronavirusului. 

Acest lucru determină sistemul imunitar să producă anticorpi împotriva proteinei spike, oferind protecție împotriva Covid. În cazuri rare, acest răspuns imunitar poate duce la inflamarea mușchiului cardiac. 

În mod obișnuit, cazurile de miocardită au fost relativ ușoare, ducând la doar 28 de decese.

Prima și a patra doză de Moderna, risc de până la 2,6 ori mai mare de pericardită

În plus, atât prima, cât și a patra doză de vaccin Moderna au avut un număr de 1,7 până la 2,6 ori mai mare de cazuri de pericardită, o inflamație care afectează sacul protector care înconjoară inima. 

Aceștia au analizat peste 39 de milioane de doze de vaccin Moderna administrate. 

Sursa foto: Profimedia images

Ca și în cazul legăturii dintre miocardită și vaccinuri, legăturile cu pericardita sunt încă în curs de investigare. Se crede că aceasta este cauzată de același mecanism, un răspuns imunitar hiperactiv care atacă membrana subțire asemănătoare unui sac. 

După prima doză de vaccin Moderna, a existat un risc de peste 3,7 ori mai mare de apariție a unei afecțiuni numite encefalomielită acută diseminată (ADEM), care provoacă umflături la nivelul creierului și al măduvei spinării care deteriorează învelișul protector al fibrelor nervoase din creier și măduva spinării. 

Șapte cazuri de ADEM au apărut în urma vaccinării cu vaccinul Pfizer-BioNTech, depășind numărul anticipat de două cazuri, potrivit DailyMail.

În cadrul studiului au fost luate în considerare aproape 190 de milioane de vaccinuri.  

Efectele adverse ale serului anti-Covid de la AstraZeneca

De asemenea, studiul a constatat că, după administrarea primei doze de vaccin AstraZeneca, au existat riscuri de 1,9 și, respectiv, de 3,9 ori mai mari de mielită transversală și ADEM.

Sursa foto: Profimedia images

Paralizia Bell, care provoacă slăbiciune temporară sau paralizie a mușchilor de pe o parte a feței, a avut o probabilitate crescută de 1,05 după o primă doză de vaccin Pfizer. 

A existat, de asemenea, un risc de 1,3 până la 1,4 ori mai mare de a avea o criză după prima și a doua doză de vaccin Moderna, precum și după a patra doză de vaccin Pfizer.

Cercetătorii au adăugat o avertizare majoră la această constatare: 'Șansele de a avea un eveniment neurologic în urma unei infecții acute cu SARS-CoV-2 au fost de până la 617 ori mai mari decât în urma vaccinării cu COVID, sugerând că beneficiile vaccinării depășesc substanțial riscurile'.

După o primă doză de vaccin AstraZeneca, a existat un risc de 3,2 ori mai mare decât cel așteptat de tromboză venoasă cerebrală (CVST).

Efectele adverse ale serului anti-Covid de la Pfizer

Riscurile după prima doză de vaccin Pfizer și după a doua doză au fost de 1,49 și 1,25 ori mai mari.   

CVST este o afecțiune rară, dar gravă, caracterizată prin formarea de cheaguri de sânge în canalele mari care drenează sângele din creier și îl livrează înapoi la inimă după vaccinul AstraZeneca.

Sursa foto: Profimedia images

În total, erau așteptate 21 de evenimente, în timp ce au fost observate 69 de evenimente. 

De asemenea, după prima doză de vaccin AstraZeneca, a existat un risc de 1,07 ori mai mare de trombocitopenie, o afecțiune caracterizată printr-un număr mai mic decât cel normal de trombocite în sânge.

După o a treia doză de ChAdOx1, riscul a crescut în special la 1,95. 

Cercetarea lor a fost publicată în revista Vaccine.

Este important de menționat că riscurile după vaccinare sunt comparativ mici în raport cu riscurile asociate cu infecția cu virusul Covid-19 însuși, ceea ce arată că beneficiile vaccinării depășesc substanțial riscurile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te