Străinii nu pot ajunge la aeroportul din Kabul. Avioanele pleacă aproape goale

DE Adina Mutăr | 19.08.2021 - 20:19
Străinii nu pot ajunge la aeroportul din Kabul/Foto: aa.com.tr

Spania a finalizat prima misiune de evacuare a cetățenilor săi din Afganistan cu un avion militar care a plecat sub capacitate, din cauză că oamenii n-au reușit să ajungă la aeroport. Australia cere cetățenilor săi să ajungă la aeroport pentru evacuare.

SHARE

Avionul militar spaniol A400 care a zburat spre Kabul are o capacitate de 110 pasageri, dar a plecat sub jumătate din locuri.

Guvernul spaniol a declarat că avionul se va întoarce în Afganistan pentru a ridica o altă rundă de cetățeni spanioli, plus personal afgan local și familiile lor pe care Spania s-a angajat să le evacueze.

În total, ziarul El Pais estimează că Spania va încerca să salveze până la 600 de persoane din țara controlată de talibani.

Mai multe persoane de pe lista Spaniei, precum unii angajați de securitate, rămân pe aeroport, pentru a asigura evacuarea, însă cei ce urmează să fie evacuați nu reușesc să ajungă la aeroport, prin punctele de control talibane.

„După cum stau lucrurile, nu vom putea ajunge. Dacă ne sună și ne cer să mergem la aeroport, va fi imposibil ”, a declarat pentru El Pais un interpret afgan, care a lucrat cu Spania. „Nu putem pune în pericol viața familiilor noastre.”

Un alt A400 așteaptă permisiunea de a zbura în Kabul din Dubai, în timp ce un avion medical a plecat miercuri din Spania pentru a ajuta misiunea de salvare.

Și Guvernul australian a cerut joi cetățenilor săi și cetățenilor afgani cu vize speciale să se deplaseze la aeroportul din capitala Kabul pentru evacuare.

Ministerul de Externe a comunicat că cetățenii australieni, rezidenții permanenți și titularii de vize speciale ar trebui să călătorească azi la Aeroportul Internațional Hamid Karzai.

„Dacă puteți face acest lucru în siguranță, mergeți la Kabul pentru a aștepta un zbor de evacuare planificat. Luați toate măsurile de precauție suplimentare pentru siguranța voastră”, se spune în declarație.

Citește și


Mame disperate şi-aruncă copiii peste gardul aeroportului din Kabul, implorând soldații să-i salveze

Prevăzătoare, Franța a început evacuarea afganilor loiali încă din luna mai

 

Oamenii au fost sfătuiți să își revizuiască planurile de securitate personală și să fie conștienți de riscurile de pe traseu.

„Ar trebui să plecați acum. Nu întârziați", a îndemnat ministerul.

Miercuri, premierul Scott Morrison a declarat că Guvernul a început să-și evacueze cetățenii din Afganistan în urma îmbunătățirilor de securitate pe aeroportul din Kabul.

„Aseară, a început operațiunea Australiei de evacuarea a australienilor și a deținătorilor de vize, a cetățenilor afgani și a altor persoane din Kabul", a declarat Morrison reporterilor din Canberra.

El a adăugat că inițial, doar 26 de persoane, inclusiv australieni și câțiva cetățeni afgani, au fost duși la baza militară a Australiei din Emiratele Arabe Unite.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te