Austria continuă spă fie singura țară care se opune aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen. În acest moment, la Viena sunt negocieri pentru formarea unui nou guvern. Din păcate, extrema dreaptă a câștigat alegerile parlamentare.
Știrea zilei despre aderarea la Schengen a României, vine din Ungaria. Se va întâmpla luna viitoare
Reaminim că Partidul Libertății Austriac (FPÖ), condus de Herbert Kickl s-a clasat pentru prima dată pe primul loc la alegerile parlamentare din Austria, iar rezultatul este un cutremur politic.
Citește și: România își ia adio de la Schengen, după un cutremur politic în Austria. E prima oară în istorie
În acest context, presa de la Sofia citează Ungaria, țară care deține președinția UE.
Oficiali de la Budapesta spun că există o șansă pentru aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen.
„Credem cu siguranță că există o șansă de a obține aderarea deplină a Bulgariei și României la Schengen și vom face tot posibilul ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul președinției noastre”, a declarat o sursă din cadrul președinției ungare a UE.
Aderarea României la Schengen discutată joi
Problema va fi discutată la reuniunea miniștrilor de interne din 10 octombrie de la Luxemburg. Pentru moment, cele două țări fac parte din zona de liberă circulație doar pe calea aerului și a apei.
Sursa a descris chestiunea ca fiind o parte importantă a agendei Consiliului, adăugând că problema trebuie rezolvată. Cu toate acestea, nu a răspuns la întrebarea cum se va întâmpla acest lucru, având în vedere că alegerile din Austria, care a impus un veto ambelor țări, au fost câștigate de Partidul Libertății, de extremă dreapta, și dacă Țările de Jos nu vor impune din nou un veto Bulgariei, având în vedere faptul că extrema dreaptă este, de asemenea, o forță majoră în această țară”, potrivit bnr.
Cum a forțat Ungaria ridicarea Schengen?
O firmă de avocatură maghiară a intentat un proces împotriva statului austriac, susținând că controalele la frontieră provoacă aglomerație și prejudiciază navetiștii maghiari. Cererea de despăgubire este de 19 eurocenți de persoană.
NZP Nagy Legal consideră că aceste controale la frontieră, indiferent de locul în care sunt efectuate, reprezintă o încălcare a acordului Schengen. Avocații cer despăgubiri de 19 cenți pentru ocolul făcut pentru a evita un blocaj în trafic la frontieră, a anunțat Radioul public austriac (ORF) într-o emisiune difuzată în Ungaria.
Avocatul Máté Ruzicska a declarat jurnaliștilor, după audiere, că procesul a fost mai mult despre principii decât despre bani. Scopul lor este de a determina Austria să ridice controalele la frontieră, astfel încât frontierele interne din Europa să poată fi din nou trecute liber.
Citește și: Cum poate fi obligată Austria să ne lase în Schengen? Lecția pe care ne-o dau navetiștii din Ungaria