Sondajul a fost realizat de Autoritatea Independentă de Monitorizare a Acordurilor privind Drepturile Cetățenilor (IMA), o organizație înființată în temeiul acordului Brexit pentru a proteja drepturile cetățenilor UE de a trăi și de a lucra în Marea Britanie, precum și accesul acestora la serviciile publice.
30 iunie este termenul limită pentru ca cetățenii UE să solicite „settled status”, dreptul de a rămâne legal în Marea Britanie după Brexit.
În general, bărbații vor să plece
Germanii, francezii și spaniolii, bărbați cu vârste cuprinse între 45 și 74 de ani, care au lucrat în nord-estul și sud-estul Angliei, câștigând peste 50.000 de lire sterline pe an, au fost cei mai mulți care au declarat că vor pleca.
Motivele lor au inclus sentimentul că Marea Britanie a devenit mai puțin primitoare după Brexit și lipsa de încredere în Guvernul britanic că le va proteja drepturile.
„Am întreprins acest prim sondaj pentru că am vrut să înțelegem experiența cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie și Gibraltar, după Brexit", a declarat directorul executiv al IMA, Kathryn Chamberlain.
Citește și
Secretarul de stat britanic pentru Vecinătatea Europeană, prima vizită în România
Alegeri locale în UK: secesioniştii scoţieni au câștigat și cer referendum pentru autodeterminare
„Este clar că există probleme de încredere pentru cetățenii UE. Este o necesitate reală ca autoritățile publice de toate tipurile să ia măsuri pentru a construi această încredere prin acțiunile lor și prin recunoașterea rolului pe care îl joacă în promovarea drepturilor cetățenilor în legislație, politică și practică. "
Ultimele cifre ale Ministerului de Interne din Marea Britanie au arătat că 5,42 milioane de persoane au solicitat settled status”, dar până la 30 aprilie mai sunt 300.000 de cereri restante.
Spre deosebire de bărbați, femeile, în special cele din Norvegia, Lituania și Portugalia, în vârstă de 16-24 de ani, care lucrează în Țara Galilor, câștigând sub 30.000 de lire sterline pe an, au fost cele care au declarat că nu vor pleca.