Socialiștii lui Dodon și PD-ul lui Plahotniuc, pe primele locuri la alegerile din Republica Moldova

DE Mircea Marian | Actualizat: 25.02.2019 - 13:59
Controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc Foto: Facebook
Controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc Foto: Facebook

După numărarea a circa 99% din voturi, Partidul Socialist, controlat de președintele Igor Dodon, avea 34 de mandate (18 aleși pe listă, 16 uninominal), iar PD-ul lui Vladimir Plahotniuc – 31 de mandate (13 pe listă, 18 uninominal). Legislativul de la Chișinău are 101 locuri.

SHARE

Blocul de opoziție pro-european ACUM, condus de Maia Sandu și Andrei Năstase ar fi obținut 26 de mandate (14 pe listă și 12 uninominal), iar formațiunea ȘOR – șapte mandate (cinci pe listă, două, uninominal). Au fost aleși uninominal și trei independenți, din care doi în circumscripțiile din Transnistria. Aceștia din urmă erau considerați apropiați lui Plahotniuc

La votul în circumscripția națională, după numărarea a aproape 98% din voturi, rezultatele au fost: PS- 31,33%; ACUM- 26,44%; PD - 23,82%; SOR- 8,38%. PD a câștigat însă spectaculos în circumscripțiile uninominale. Oligarhul Plahotniuc a obținut, în circumscripția Nisiporeni, aproape 73% din voturi.

Însă, în multe circumscripții uninominale rezultatele au fost strânse, câștigându-se și cu diferențe de 60-70 de voturi.

Partidul Comunist, care pe vremuri domina Republica Moldova, a reușit să acumuleze sub 4% din opțiunile alegătorilor.

Distribuirea mandatelor s-a făcut în sistem electoral mixt, adoptat în anul 2017. În sistemul proporțional sunt distribuite 50 de mandate pe liste, toate raioanele țării constituind o singură circumscripție electorală. În sistemul uninominal mandatele sunt distribuite pe 51 de circumscripții electorale. Acest sistem uninominal este asemănător cu cel folosit în România la alegerea într-un singur tur a primarilor. 

Prezența la vot, potrivit datelor de la ora 21.00, când s-au închis aproape toate secțiile de votare, a fost de 49,11%, cu circa șase procente sub cea de la precedentele alegeri parlamentare, din 2014, și cu aproximativ 14% mai puțin decât la scrutinul din 2010.

Citește și Alegeri în Republica Moldova. Rusia preia controlul. Bucureștiul, absent

Maia Sandu: Ne vom apăra votul

Imediat după închiderea urnelor, Maia Sandu a declarat că aceste alegeri au fost „cele mai nedemocratice din istoria Republicii Moldova”.
„Indiferent de rezultat, acesta va fi mai mic decât ar fi trebuit să fie”, a adăugat Maia Sandu și a amintit că blocul ACUM a cerut nerecunoașterea rezultatelor votării din stânga Nistrului. Ea a anunțat proteste pentru următoarele zile. „Alegerile au fost fraudate. Ne vom apăra votul”, a declarat în cadrul emisiunii înPROfunzime de la PRO TV Moldova.
Pe de altă parte, liderul PDM, Vlad Plahotniuc, a susținut că alegerile s-au desfășurat liber și corect și a mulțumit organizatorilor.

Prag de 6%

Pragul electoral îm Republica Moldova este de 6% pentru partide şi organizații social-politice şi de 8% pentru blocurile electorale. Potrivit Codului Electoral, într-o circumscripţie uninominală se consideră ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Acest sistem este asemănător cu cel în care se aleg primarii în România, cu o majoritate simplă, într-un singur tur. Dacă mai mulţi candidaţi au acumulat un număr egal de voturi, consiliul electoral de circumscripţie stabileşte învingătorul prin tragere la sorţi.
Candidații au avut posibilitatea să concureze atât în circumscripţia uninominală, cât şi pe lista de partid în circumscripţia naţională. În cazul în care un candidat este învingător în circumscripţia uninominală, dar a fost ales şi pe lista de partid în circumscripţia naţională, se consideră că a obţinut mandatul de parlamentar doar în circumscripţia uninominală şi nu va fi luat în calcul la atribuirea mandatelor în baza listei de partid.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te