Gravett, în prezent eliberat pe cauțiune, va compărea în fața instanței din Oxford în 7 decembrie, scrie Oxford Mail. Procesul va dura câteva zile, mai precizează publicația citată.
Gravett, expert în combaterea infracțiunilor de trafic cu ființe umane, este acuzat că ar fi făcut 193 de astfel de imagini pornografice, între 2011 și 2017, în Bicester, Oxfordshire.
Fostul polițist, în vârstă de 63 de ani, este acuzat și că deține imagini cu abuzuri sexuale „extreme” cu copii.
„Bernie a fost foarte lăudat pentru că a salvat foarte mulți copii din ghearele stăpânilor de sclavi. Este considerat un expert în domeniul său și a ținut numeroase cursuri de formare pentru polițiști. Este cu adevărat șocant că este cercetat pentru deținere de imagini poronografice cu copii abuzați”, a declarat o sursă din rândul foștilor colegi ai polițistului, pentru The Scottish Sun.
În 2008, Bernard Gravett a condus o amplă operațiune împotriva rețelei de traficanți români care răpeau copii din România și îi duceau în Marea Britanie la cerșit și furat. Peste 160 de copii au fost salvați în urma operațiunii; 120 de persoane au fost condamnate în Marea Britanie, iar cazul a ajuns în atenția Parlamentului European.
În 2010, Gravett a plecat din Poliția Metropolitană, devenind consultant în domeniul combaterii traficului de ființe umane.
La finele anului trecut, când Curtea de Apel Târgu Mureș i-a achitat definitiv pe cei 25 de inculpați în dosarul Țăndărei, pe motiv că fapta nu există, instanța acuzând procurorii că nu au instrumentat corect dosarul, Bernie Gravett și-a exprimat dezamăgirea.
El a declarat, pentru BBC News: „Știu că există dovezi, le-am văzut cu ochii mei. Noi am condamnat 120 de persoane în Marea Britanie pentru trafic de copii, neglijare, exploatare, spălare de bani, fraude și alte fapte. România nu a condamnat nici măcar o persoană”.
Citește și: Cum au făcut procurorii țăndări dosarul Țăndărei: rechizitoriu deficitar, nu au indicat victime
Mai mult, în luna august a acestui an, doi foști inculpați în Dosarul Țăndărei au dat în judecată statul român, cerând daune de un milion de euro. Ei au susținut că au fost reținuți ilegal în 2010, conform publicației locale Independent, care citează surse judiciare. Cauza a fost înregistrată la Tribunalul Ialomița.
Citește și: TUPEU Ex-inculpați în Dosarul Țăndărei cer în instanță statului român daune de un milion de euro