Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării

DE Adina Mutăr | Actualizat: 16.08.2023 - 21:51
Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „roker” poate deveni președitele țării (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: Profimedia Images

Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării. Candidatul „outsider” și autodescris anarho-capitalist Javier Milei a obținut o victorie șocantă la primarele pentru alegerile prezidențiale din Argentina.

SHARE

Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării la alegerile generale din octombrie.

Milei, un economist în vârstă de 52 de ani, poreclit El Peluca sau „Peruca” - din cauza părului său bogat, dar și neglijent - a câștigat cu campania sa  nonconformistă, în care a pledat pentru închiderea băncii centrale a țării, înlocuirea monedei naționale peso cu dolarul și crearea unei piețe pentru vânzarea organelor umane. 

Șoc în Argentina. Piața financiară s-a prăbușit după ce un „rocker” poate deveni președintele țării

Coaliția politică anti-establishment a lui Milei, La Libertad Avanza, a avut cea mai mare pondere a voturilor primare pentru candidații la președinție.

Benjamin Gedan, director al programului latino-american la think tank-ul nonpartizan Wilson Center, a notat că marca politică a lui Milei se referă la „respingerea partidelor politice tradiționale, a elitelor politice tradiționale și a coafurilor politice tradiționale”, potrivit wsj.com.

Părul dezordonat poate trimite un mesaj calculat, de om al poporului, cred analiștii.

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson, politicianul olandez Geert Wilders și fostul președinte Donald Trump (pentru care Milei și-a exprimat admirația) sunt toți cunoscuți pentru coafurile lor extreme, abundente și rebele. 

Pentru Milei, coafura care atrage atenția ar fi putut într-adevăr să-l fi ajutat să-l ridice la victorie în primare.

A promis că o să termine „casta politică parazitară” a țării

„Personajul său excentric, de la coafura lui sălbatică până la muzica rock zgomotoasă de la mitingurile sale, simbolizează schimbarea dramatică după care tânjesc mulți alegători”, a scris Gedan.

Citește și: România riscă să piardă 1,4 mld.€ cu pensiile speciale. Planurile coaliției au fost date peste cap

De fapt, Milei este un rocker. În adolescență, a cântat în Everest, o trupă care a acoperit în principal melodii de la Rolling Stones.

A doua zi după victoria lui Milei, piețele financiare din Argentina s-au prăbușit. Țara suferea deja cea mai gravă criză economică din 2001.

Citește și: ȘOC Benzina a ajuns și 2,7 €/l la pompă în Italia. În România, 1,4 €/l. Cât e în Bulgaria, Grecia

Guvernul Argentinei a decis să devalorizeze moneda locală cu 20% luni dimineață, după surprinzătoarea victorie a lui Milei, care a transformat Argentina în cea mai recentă țară în care alegătorii au ales un outsider față de partidele clasice pentru a-și exprima furia împotriva status quo-ului. 

Sărbătorind în sediul său electoral, Milei a promis că va pune capăt „castei politice parazitare, corupte și inutile” care există în această țară.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te