Generalul-locotenent în retragere Mark Hertling, fost comandant al armatei americane din Europa, a declarat pentru CNN că există probabil unele așteptări nerealiste cu privire la ceea ce o baterie Patriot va putea face pentru Ucraina.
De exemplu, nu va fi disponibilă pentru a fi folosită imediat după ce SUA acceptă să o furnizeze - este nevoie de luni de zile pentru a instrui trupele cu privire la modul de utilizare a acestui sistem complex, a declarat Hertling, adăugând că instruirea trupelor americane pentru a servi ca mentenanți sau reparatori durează aproximativ un an. Și nu va fi capabil să asigure o acoperire generală pentru întreaga țară.
Citește și: VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”
"Aceste sisteme nu se ridică și nu se deplasează pe câmpul de luptă", a spus Hertling. "Le amplasezi undeva unde îți apără ținta cea mai strategică, cum ar fi un oraș, cum ar fi Kievul. Dacă cineva crede că acesta va fi un sistem care va fi răspândit de-a lungul unei granițe de 800 de kilometri între Ucraina și Rusia, pur și simplu nu știe cum funcționează sistemul".
Ucraina a cerut în repetate rânduri sistemul Patriot al armatei americane - acronim pentru Phased Array Tracking Radar for intercept on Target (radar de urmărire cu rază de acțiune fazată pentru interceptarea țintelor) -, deoarece este considerat unul dintre cele mai capabile sisteme de apărare aeriană cu rază lungă de acțiune de pe piață.
Citește și: VIDEO Mesajul lui Biden către Zelenski: Vom rămâne alături de voi atât timp cât va fi nevoie
Și, deși SUA nu au onorat cererea în primele 10 luni de război, un înalt oficial al administrației a declarat că "realitatea a ceea ce se întâmplă" pe teren în Ucraina a influențat decizia lor de a face acest lucru.
În ultimele săptămâni, armata rusă a atacat din ce în ce mai mult rețeaua electrică și infrastructura Ucrainei, pe măsură ce iarna se apropia și temperaturile scădeau.