VIDEO Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington. Putin: „Nu mai e nicio șansă de pace”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 21.12.2022 - 22:01
Cu ce arme se întoarce Zelenski de la Washington/Foto: Profimedia Images
Rachete M142 HIMARS și ATACMS/Foto: mil.in.ua

În timpul întâlnirii de la Washington, delegația ucraineană va purta discuții cu administrația Biden cu privire la transferul de sisteme de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, sau ATACMS, și de drone Grey Eagle și Reaper.

SHARE

Trimiterea de rachete cu rază lungă de acțiune la Kiev riscă să-l provoace pe Putin să folosească arme potențial și mai letale în interiorul Ucrainei, relatează Politico, cu referire la surse familiare cu discuțiile.

"În timpul întâlnirii cu Biden și cu echipa sa de securitate națională, se așteaptă ca delegația ucraineană să facă o altă rundă de cereri pentru sistemele de rachete tactice cu rază lungă de acțiune ale armatei, sau ATACMS, și dronele Grey Eagle și Reaper, potrivit unei persoane familiare cu discuțiile", notează publicația.

Problema asistenței suplimentare pentru Ucraina va domina întâlnirea personală dintre Volodimir Zelenski și Joe Biden, care va avea loc la Casa Albă.

Vizita lui Zelenski la Washington ar trebui să stimuleze, de asemenea, continuarea sprijinului acordat Ucrainei de către aliații occidentali din Europa în războiul împotriva Rusiei.

Președintele Ucrainei se va adresa, de asemenea, Congresului Statelor Unite. Jurnaliștii americani au subliniat că prezența personală a lui Zelenski la Washington a fost neașteptată pentru congresmeni.

La începutul lunii decembrie, Congresul a respins cererea reprezentantei Marjorie Taylor Greene (R-Ga.) de a verifica ajutorul acordat Ucrainei. Oficialii Pentagonului au subliniat în repetate rânduri că nu există nicio confirmare că armele transferate Ucrainei sunt folosite în mod necorespunzător. În plus, SUA și partenerii săi remarcă eficiența utilizării armelor furnizate.

Casa Albă a confirmat că Joe Biden va anunța un pachet de ajutor de două miliarde de dolari pentru Ucraina, care va include Patriot SAM, printre altele:

ATACMS, ce pot lovi ținte la sute de kilometri

Sistemele de rachete ATACMS sunt rachete sol-suprafață care pot lovi ținte aflate la sute de kilometri distanță și sunt lansate de pe sistemele M142/M270, care se află deja în serviciul Ucrainei.

În octombrie, au apărut informații potrivit cărora Ucraina a cerut SUA să predea aceste arme cu condiția unei vizibilități complete a listei de ținte vizate.

Drone Grey Eagle și Reaper, contra celor iraniene

Un grup de senatori americani a făcut apel în repetate rânduri la Pentagon să predea Ucrainei dronele MQ-1C Gray Eagle.

Senatorii își justifică apelul arătând că Federația Rusă folosește în mod activ drone kamikaze iraniene. În opinia lor, acest lucru oferă Rusiei un avantaj. Prin urmare, Ucraina ar trebui să obțină arme pentru a contracara aceste amenințări.

De asemenea, ei notează că instruirea militarilor ucraineni cu privire la MQ-1C va dura 27 de zile și că aceste drone ar putea fi folosite și împotriva flotei rusești.

La începutul lunii noiembrie, Departamentul Apărării al Statelor Unite a refuzat să transfere dronele MQ-1C Ucrainei. Refuzul a urmat scrisorii anterioare a senatorilor cu aceeași solicitare.

În ceea ce privește dronele MQ-9, General Atomics a anunțat că intenționează să furnizeze aceste UAV-uri Ucrainei.

MQ-9 este luat în considerare ca parte a unui sprijin mai larg pentru partenerii din Europa de Est.

JDAM, muniție ghidată

JDAM-urile sunt kituri hardware bazate pe tehnologia GPS care transformă simplele bombe cu cădere liberă în muniție ghidată pentru toate condițiile meteorologice.

Kitul include un sistem de navigație inerțială și un receptor GPS pentru a îmbunătăți precizia, precum și mici aripi atașate la mijlocul bombei și o coadă care permite bombei să își ajusteze cursul în timp ce se apropie de țintă. 

Sisteme Patriot

Administrația Biden va trimite Ucrainei cea mai avansată armă de apărare antiaeriană din arsenalul său, sistemul de rachete Patriot, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, marcând cea mai semnificativă adăugire la sprijinul militar american pentru guvernul de la Kiev în ultimele luni.

Ucraina urmează să primească o baterie Patriot, care are până la opt lansatoare fiecare, care conțin între patru și 16 rachete, în funcție de tipul de muniție utilizat.

Forțele americane îi vor instrui pe ucraineni să opereze și să întrețină sistemul într-o țară terță, probabil în Germania.

"Acest lucru va dura ceva timp", a declarat oficialul, "dar trupele ucrainene vor duce această pregătire în țara lor pentru a opera această baterie". Este puțin probabil ca sistemul de apărare aeriană să ajungă în Ucraina înainte de primăvară.

Kremlinul dezaprobă furnizarea de sisteme Patriot

Kremlinul a declarat că nu va ieși nimic bun din călătoria președintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Washington miercuri și că Rusia nu mai vede nicio șansă de a purta discuții de pace cu Kievul.

Purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov, a declarat că livrările de arme occidentale către Ucraina ar duce la o escaladare a conflictului și s-ar putea întoarce împotriva Kievului, a avertizat el.

"Furnizarea de arme continuă, iar gama de arme furnizate se extinde. Toate acestea, bineînțeles, duc la o agravare a conflictului. Acest lucru nu este de bun augur pentru Ucraina", a declarat Peskov.

În privința sistemelor Patriot, Kremlinul a anunțat că acestea vor deveni „o țintă legitimă” pentru forțele ruse, dacă acestea sunt destinate Ucrainei.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te