La început, poliția a spus că au existat drone deasupra a două centrale nucleare - Forsmark, la nord de Stockholm, și Oscarshamn în sud-est.
Serviciul de informații, cunoscut sub acronimul său suedez SAPO, a declarat că o dronă a fost raportată și deasupra celei de-a treia instalație nucleară, Ringhals, care este cea mai mare dintre ele și se află pe coasta de vest a țării.
Poliția nu are suspecți.
„În ceea ce privește cazurile de survolări de drone la trei centrale nucleare, situația este de așa natură încât cercetările prealabile ale organelor de poliție au fost preluate de SAPO pentru a putea investiga în detaliu incidentele”, se arată într-un comunicat al agenției.
Vineri seara, poliția a fost alertată cu privire la drone, dar le-a pierdut urma. Presa suedeză a relatat că dronele erau suficient de mari și stabile pentru a rezista vântului care sufla în zonă.
Citește și
Cum a reușit un român să ajungă polițist sub acoperire la New York
EXCLUSIV Cum a câștigat omul lui Putin licitația de modernizare a bazei NATO de la Kogălniceanu
Hans Liwang, profesor asociat la Colegiul Național de Apărare Suedez, a declarat pentru SVT că Suedia nu este suficient de pregătită pentru acest tip de eveniment.
„Nu ne-am adaptat cu adevărat modul nostru de a privi acest tip de eveniment la realitatea de astăzi”, a spus el. „Încă ne gândim că e pace în lume.”
În 2019, reactorul Ringhals 2 din sud-vestul Suediei a fost închis definitiv, operatorii invocând lipsa profitabilității și costurile de întreținere în creștere.
Mai există două centrale nucleare dezafectate în Suedia - Barseback, care se află între Suedia și Danemarca, și Agesta, la sud de capitala suedeză Stockholm.