Serviciile au declasificat lista democraților care l-au spionat pe Flynn și Administrația Trump

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 14.05.2020 - 12:58
Michael Flynn, fost consilier de securitate al lui Donald Trump

O adresă a Agenției Naționale de Securitate (NSA) din SUA, desecretizată miercuri, listează înalții demnitari de la Washington, care, încă din seara alegerii președintelui Donald Trump, au complotat pentru a-l înfunda pe Michael Flynn.

SHARE

Nota NSA a fost desecretizată printr-o informare a directorul Comunității de informații a SUA (DNI), Richard Grenell, din care opinia publică americană a putut afla cine au fost cei care, beneficiind de certificatele de acces la informații clasificate, au cerut date menite a-l „devoala” pe cel ce avea să devină, pentru câteva luni doar, consilier pe probleme de securitate națională al Președintelui SUA.

Concret, nota conține numele oficiialilor democrați, care au solicitat informații clasificate despre Michael Flynn, în baza certificatelor de acces pe care le dețineau.

Altfel spus, oficiali ai Administrației Barack Obama au spionat oficiali ai Administrației Donald Trump, în timpul perioadei de tranziție. 

Pe listă sunt nume dintre cele mai importante: 

- Joe Biden, fost președinte al SUA și viitor contracandidat al lui Donald Trump în alegerile prezidențiale de la sfârșitul acestui an.

- Denis McDonough, fostul șef de cabinet al președintelui Barack Obama.

- John O. Brennan, fostul șef al CIA.

- James Comey, fost șef al FBI.

- JAmes Clapper, fost șef al DNI.

- Samantha Power, fost ambasador al SUA la ONU.

- Stephanie O' SUllivan, fostă adjunctă a Comunității de Informații/DNI.

Citește și:

Justiția din SUA renunță la procesul împotriva lui Michael Flynn

Context: FBI ancheta de câteva luni imixtiunea Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA. Michael Flynn, care trădase tabăra democrată în favoarea lui Trump, era una dintre țintele anchetei. Investigația era menită a stabili dacă a complotat cu Moscova, în așa fel încât Trump să fie ajutat să câștige.

FBI nu găsise, până la acea vreme, nicio dovadă ca să-l pună sub acuzare pe Flynn. 

Pe 8 noiembrie 2016, Donald Trump câștigă alegerile prezidențiale în fața democratei Hillary Clinton. Michael Flynn este anunțat consilier pentru probleme de securitate națională.

Pentru democrați, Flynn era periculos. Ajuns pe o poziție executivă atât de importantă, Flynn putea plăti multe polițe politicienilor democrați și șefilor serviciilor secrete cu care, în ultimii 10 ani, intrase în conflict pe marginea politicilor SUA din Orientul Mijlociu.

Încă din seara de 8 noiembrie 2016, seara în care Trump a fost ales președinte, înalți oficiali democrați au început să-l „documenteze” pe Flynn, solicitând informații de la serviciile secrete.

Cu multe din informațiile culese de la servicii secrete Michael Flynn a fost atacat în articole de presă virulente, fiind acuzat că a complotat cu rușii, că a mutat arsenalul nuclear al SUA din Arabia Saudită, că a complotat pentru răpirea lui Fetullah Gulen și predarea sa lui Erdogan.

Și sub presiunea presei, FBI a decis, pe 4 ianuarie 2017, continuarea anchetei împotriva lui Flynn, deși nu găsise probe și nu avea, deci, niciun temei legal. 

În ziua următoare, pe 5 ianuarie 2017, la Casa Albă a avut loc o ședință, sub președinția lui Barack Obama, în care s-a discutat și despre cazul Michael Flynn. 

La ședință au participat consiliera pentru securitate națională a lui Obama, Susan Rice, Procurorul General adjunct, Sally Yates, directorul FBI, James Comey, și vicepreședintele Joe Biden.

Cu ocazia acestei ședințe, fostul președinte a dat unor responsabili cheie indicații pentru a ascunde utilizarea de către administrația sa a investigațiilor efectuate și finanțate de către echipa de campanie a lui Hillary Clinton, privind presupusa complicitate întree Trump și Rusia, după cum scrie „New York Post”.

„Președintele Obama a declarat că vrea să fie sigur că, atunci când vom discuta cu noua echipă (pentru a preda puterea – n.r.), nu vom ezita să ne asigurăm dacă există vreun motiv pentru care nu putem împărtăși integral informațiile legate de Rusia”, a scris consiliera pentru securitate națională, Susan Rice, într-un neobișnuit mesaj pe care și l-a adresat ei însăși, pe mail.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te