Semnal pentru o decizie pozitivă. Aderarea României la Schengen, prima pe agenda JAI din 8 decembrie

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 30.11.2022 - 14:56
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen rămâne în discuție-Foto: Profimedia Images
Aderarea țării noastre la Spațiul Schengen rămâne în discuție-Foto: Profimedia Images

Consiliul UE a anunţat temele de pe agenda reuniunii pe care miniştrii de interne şi ai justiţiei din statele membre UE (Consiliul JAI) o vor avea în 8-9 decembrie la Bruxelles, iar aderarea României, Bulgariei şi Croaţiei la Spaţiul Schengen este pe primul loc al ordinii de zi.

SHARE

Miniştrii de interne se vor reuni joi, 8 decembrie, şi vor discuta despre „aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în Bulgaria, Croaţia şi România, scopul fiind să adopte decizii în acest sens”, potrivit agendei publicate pe site-ul Consiliului UE.

Acesta este un semnal important că am putea avea de-a face cu o decizie pozitivă. Cutuma în Consiliul JAI este că, dacă nu există unanimitate pe anumite subiecte, ele nu sunt puse pe ordinea de zi. Rămâne de văzut dacă se va lua decizia primirii imediate a celor trei țări, sau dacă se va lua decikzia unei amânări, la care, de altfel, a făcut referire recent președintele Klaus Iohannis. Există și varianta decuplării Bulgariei de România și Croația.

„Miniştrii vor evalua, de asemenea, starea generală a Spaţiului Schengen, ca parte a ciclului anual al Consiliului Schengen. Aceştia se vor concentra în special pe combaterea traficului de migranţi şi pe interoperabilitatea sistemelor informatice”, menţionează acest prim punct de pe agendă, scrie News.ro.

Al doilea punct pe agendă se referă la politicile în domeniul migraţiei şi azilului. „Miniştrii vor face schimb de opinii cu privire la dimensiunea externă a migraţiei şi la situaţia de-a lungul principalelor rute de migraţie. De asemenea, aceştia vor fi informaţi cu privire la progresele înregistrate în ceea ce priveşte lucrările în curs referitoare la politica UE în materie de azil şi migraţie. Această discuţie urmează Consiliului extraordinar Justiţie şi Afaceri Interne care a avut loc la 25 noiembrie”, precizează Consiliul UE a cărui preşedinţie este deţinută de Cehia.

Citește și: Amenințare: 12 nave rusești în Marea Neagră. Blinken: „Zonă de importanță strategică pentru NATO”

Migraţia este, de altfel, în strânsă legătură cu subiectul Schengen, pentru că principalele obiecţii ale statelor membre care încă mai au reticenţe în privinţa aderării României şi Bulgariei la Schengen, în special Austria, se referă la gestionarea ineficientă a afluxului de imigranţi.

Citește și: România cere Ucrainei să recunoască inexistența aşa-zisei "limbi moldoveneşti"

Miniştrii de interne din UE vor mai discuta la Consiliul JAI despre agresiunea Rusiei în Ucraina - sub aspectul unui nou val de refugiaţi şi al riscului crescut de trafic cu fiinţe umane şi cu arme -, despre abuzul sexual al copiilor în online şi despre „rezilienţa infrastructurii critice”.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te