Delegația, potrivit Geo News, se va întâlni cu liderii talibani pentru a discuta despre ultimele evoluții din Afganistan și despre relațiile viitoare dintre cele două țări.
Vizita a coincis cu eforturile talibanilor de a pune la punct o structură de guvernanță la Kabul, în urma retragerii forțelor SUA și NATO după două decenii, lăsând un vid de putere după fuga președintelui și a unor înalți demnitari.
Delegația va ridica mai multe aspecte de securitate de lungă durată, în special gestionarea frontierelor și a organizației TTP (Tehreek-e-Taliban Pakistan), cu baze în Afganistan.
Islamabad, care de multă vreme cere acțiuni împotriva militanților aflați în Afganistan, care atacă frecvent forțele de securitate pakistaneze, speră că acestea se vor sfârși, după preluarea puterii de către talibani.
Un soldat al armatei pakistaneze a fost ucis într-un atac „transfrontalier” în districtul nord-vestic Bajuar la începutul acestei săptămâni, potrivit armatei pakistaneze.
Pakistanul acuză de multă vreme o legătură între agențiile de informații indiene și afgane de a patrona grupurile implicate în atacuri transfrontaliere asupra forțelor sale de securitate.
Citește și
UE pune cinci condiții pentru un angajament cu talibanii, fără a recunoaște regimul de la Kabul
Stoltenberg: Încercăm să evacuăm în continuare afgani vulnerabili, să menţinem legătura cu talibanii
Fostul Guvern afgan negase acuzațiile, învinovățind Islamabadul că-i patronează pe talibani.
TTP, grupul mamă al mai multor miliții din Pakistan, a fost împins în Afganistan în urma unui atac militar pe scară largă în Waziristanul de Nord în 2014.
Deși Islamabad susține că nu are legături în Afganistan, serviciile secrete occidentale consideră că influența sa asupra talibanilor este crucială.
Pakistanul aranjase discuții directe între Washington și talibani în decembrie 2018, ceea ce a condus la Acordul de pace de la Doha în februarie 2020 și ulterior retragerea trupelor străine.
Islamabad a facilitat, de asemenea, prima rundă importantă de discuții directe între guvernul afgan și talibanii din Pakistan în iulie 2015.
Cu toate acestea, procesul s-a destrămat după ce a apărut vestea morții liderului taliban, Mullah Omar, declanșând o luptă internă pentru putere.