Parchetul condus de Kovesi a spart o grupare care avea 150 de companii fantomă în Austria și România

DE Adrian Costin | Actualizat: 26.12.2022 - 16:40
Parchetul lui Kovesi a spart o grupare care avea 150 de companii fantomă în Austria și România Foto: INQUAM Photos/Octav Ganea

Procurorii europeni au trimis Tribunalului București un dosar în care sunt inculpate 23 de persoane care au obținut peste 5 milioane de euro prin 150 de companii fantomă din Austria și România.

SHARE

„La 19 decembrie 2022, Parchetul European (EPPO) din România a trimis un dosar penal Tribunalului București, unde 23 de persoane au fost inculpate pentru participarea la o organizație criminală care funcționează în România și Austria pentru a obține în mod fraudulos peste 5 milioane de euro în fondurile UE și naționale. Se presupune că fondurile au fost spălate printr-un mecanism financiar complex”, arată EPPO într-un comunicat.

Acuzațiile aduse inculpaților includ: constituirea unui grup infracțional organizat; utilizarea documentelor sau declarațiilor false, inexacte sau incomplete pentru a obține fonduri de la bugetul UE; spălare de bani; și obținerea ilegală de fonduri naționale.

Citește și: Hoți deghizați în polițiști au descins la un traficant, i-au luat drogurile și l-au lăsat la Parchet

Cinci dintre suspecți sunt funcționari publici și sunt acuzați de falsificare de documente. Doi dintre inculpați au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției la 16 noiembrie și unul la 15 decembrie. Acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate Tribunalului București și se așteaptă o hotărâre definitivă.

150 de companii fictive

În cursul acestei anchete, care a început în urmă cu un an, EPPO a descoperit că, din 2017, un grup infracțional organizat a înființat peste 150 de companii fictive și le-a folosit pentru a obține în mod fraudulos finanțare UE și națională.

„Sumele obținute de aceste firme din bugetele UE și naționale erau de obicei retrase în numerar de la bancomate de către diverse persoane din anturajul membrilor grupului infracțional organizat, după care le-au fost predate. Sumele au fost utilizate ulterior pentru achiziționarea de bunuri sau servicii în numele altor persoane fizice sau juridice, pentru a ascunde proveniența ilicită a acestora”, mai arată Parchetul European, condus de Codruța Kovesi.

La data de 28 iunie 2022 au fost efectuate 160 de percheziții în România și Austria. În cadrul acestei operațiuni, au fost sechestrate trei vehicule de lux, precum și 14 case, 20 de proprietăți de teren, 105.480 euro în numerar și 60.200 RON (aproximativ 12.000 EUR).

Ancheta s-a desfășurat cu sprijinul polițiștilor din Structura de Sprijin a EPPO din România, polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și polițiștilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție din cadrul MAI (Structura Centrală și Cluj) Centrele Operaționale Timișoara).

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te