Șeful diplomaţiei franceze crede că Europa are nevoie de o ''a doua asigurare de viaţă''

DE Alin Crișan | Actualizat: 12.02.2024 - 20:58
Șeful diplomaţiei franceze crede că Europa are nevoie de o ''a doua asigurare de viaţă'' - Foto: Profimedia Images/ Imagine cu caracter ilustrativ

Europa are nevoie de o "a doua asigurare de viaţă", în plus faţă de NATO, a declarat luni ministrul de externe francez Stephane Sejourne.

SHARE

Europa are nevoie de o "a doua asigurare de viaţă", în plus faţă de NATO, a declarat luni ministrul de externe francez Stephane Sejourne, după declaraţiile controversate ale lui Donald Trump care a sugerat că Statele Unite ar putea să nu îşi protejeze aliaţii din NATO care nu alocă fonduri suficiente pentru apărare împotriva unei potenţiale invazii ruse.

Șeful diplomaţiei franceze crede că Europa are nevoie de o ''a doua asigurare de viaţă''

"Avem nevoie de o a doua asigurare de viaţă, nu în locul NATO, nu împotriva NATO, ci în plus" faţă de această organizaţie, a declarat Stephane Sejourne, în timpul unei conferinţe de presă comune, lângă Paris, cu omologul său german, Annalena Baerbock, şi polonez, Radoslaw Sikorski.

El a insistat asupra faptului că este necesar să se acţioneze asupra pilonului european al NATO şi să se construiască o industrie de apărare, "să cumpărăm european în cadrul industriilor noastre de apărare şi să ne pregătim în caz de conflict".

Citește și: Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova

"Acesta este sensul istoriei", a spus el, adăugând că nu este vorba de a se interveni în alegerile americane, ci că este necesar să fim pregătiţi pentru posibilitatea ca republicanul Donald Trump să revină la Casa Albă.

El a cerut "să se treacă de la un război al poziţiilor, la un război al soluţiilor".

Întrebat despre criticile formulate de Donald Trump la adresa ţărilor a căror contribuţie financiară la NATO este insuficientă, şeful diplomaţiei franceze a subliniat că Parisul şi-a dublat bugetul pentru apărare.

"Alianţa Nord-Atlantică nu este un contract cu o companie de securitate", a declarat la rândul său şeful diplomaţiei poloneze, Radoslaw Sikorski, care a precizat că va merge "în curând" în Statele Unite.

Citește și: Ciucă: „Articolul 5, la orice stat atacat, Alianţa e obligată să răspundă”

"Voi repeta că nu ne vom lăsa divizaţi, autonomia (strategică europeană) trebuie să se dezvolte în armonie cu Statele Unite ale Americii", a mai spus el.

"Faptul că Europa ia în serios apărarea, industria de apărare, este o provocare comună şi preşedinţii americani ne-au încurajat să facem acest lucru", a mai spus el.

Ministrul german Annalena Baerbock a subliniat, de asemenea, necesitatea de a "promova o uniune a apărării şi securităţii", amintind totodată că NATO a rămas "coloana vertebrală" a securităţii europene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te