Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova

DE Adina Mutăr | Actualizat: 12.02.2024 - 19:24
Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia - Foto: X/front_ukrainian (imagine cu caracter ilustrativ)

Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova. La mijlocul lunii februarie, la Chișinău este programată să aibă loc o întâlnire a reprezentanților de Stat Major din Ucraina, Moldova și România.

SHARE

Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova.

Canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar acuză că președinții Moldovei, al României și al Ucrainei s-au înțeles asupra livrării avioanelor de luptă F-16.

Se decide pe unde vor fi livrate avioanele F-16 în Ucrainia. Rusia arată spre România și Moldova

Reacționând la căderea unei drone în sudul Moldovei, lângă granița cu regiunea Odesa, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, „nu a pierdut oportunitatea pentru a întări retorica antirusă și a atrage țara în conflict la un nou nivel”, scrie Telegram/Rybar.

Cele trei țări cooperează militar împotriva Rusiei, sunt de părere expreții militari ruși.

„Astfel, săptămâna trecută, președintele României, Klaus Iohannis, a aprobat desfășurarea forțelor de răspuns NATO (VJTF) în țară și tranzitul acestora pe teritoriul României.

Ucraineanul Volodimir Zelenski a convenit deja cu Maia Sandu că avioanele de vânătoare F-16 vor putea zbura prin spațiul aerian moldovenesc.

La mijlocul lunii februarie, la Chișinău este programată să aibă loc o întâlnire a reprezentanților de Stat Major din Ucraina, Moldova și România, care vor decide când și pe unde”, scrie Telegram/Rybar.

Citește și: Interviu cu un pilot ucrainean de F-16. Când va intra în luptă împotriva Rusiei

„Să vă reamintim că F-16 au deja sediul în România, unde piloții Forțelor Armate ucrainene sunt în curs de pregătire. Există informații că avioanele de vânătoare vor fi staționate și pe aerodromul militar moldovenesc din Mărculești, ceea ce, desigur, Ministerul Apărării al Republicii neagă.”

În plus, zilele trecute, Sandu a făcut o declarație semnificativă că în curând va apărea o oportunitate geopolitică pentru a rezolva și problema Transnistriei.

Piloții ucraineni încă se antrenează

După cum a raportat Ukrinform, partenerii din Coaliția Aviației sunt gata să furnizeze Ucrainei avioane de luptă F-16, dar este necesar să se pregătească totul în mod cuprinzător pentru utilizarea lor eficientă.

Citește și: F-16 ajung în Ucraina echipate cu rachete ce lovesc la 500 km. Piloții, antrenați în România

Iuri Ignat, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei, a declarat că piloții se antrenează acum în tactice în spațiul aerian pentru a contracara atât dronele, cât și rachetele.

Avioanele de luptă F-16 au radare adecvate, arme aeriene capabile să doboare ținte precum drone și rachete de croazieră, dar toate acestea trebuie rezolvate în practică, a spus Ignat.

Acesta subliniază că nu există prea multă practică în lume pentru a intercepta aceste tipuri de ținte aeriene.

 În Ucraina, potrivit lui, s-ar utiliza pentru prima dată, ca multe altele.

„De aceea întreaga lume urmărește Ucraina și de aceea sperăm că F-16-urile vor fi destul de eficiente", a spus purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te