Alături de Ratcliffe a apărut și directorul FBI, Chris Wray. Iranul a fost în mod special acuzat pentru trimiterea de mesaje de intimidare către alegători împotriva lui Donald Trump, folosind identități false cu apartenență la mișcarea de extremă-dreapta Proud Boys.
„Actorii străini încearcă să transmită alegătorilor înregistrați informații false cu scopul de a provoca haos, confuzie și de a submina încrederea în democrația americană”, a avertizat Ratcliffe.
Oficialii serviciilor de informații au declarat că informarea de presă a fost organizată rapid din cauza votului anticipat la alegerile prezidențiale - aproximativ 40 de milioane au exprimat deja voturi în absență sau prin poștă.
Chiar înainte de începerea conferinței de presă, șefii Comitetului pentru Informații al Senatului- Sen. Marco Rubio, republican din Florida, și Mark Warner, democrat din Virginia - au emis o declarație comună:
„Pe măsură ce intrăm în ultimele săptămâni înainte de alegeri, îndemnăm fiecare american - inclusiv membrii mass-media - să fie precauți în ceea ce privește credința sau răspândirea afirmațiilor senzaționale verificate, legate de votare”, se arată în comunicat.
„Oficialii electorali de stat și cei locali sunt în contact permanent cu profesioniști din domeniul legilor federale și cu profesioniști în securitate cibernetică și toți lucrează non-stop pentru a se asigura că Alegerile 2020 sunt sigure, fără interferențe externe”.
Oficialii serviciilor de informații au precizat că Rusia și Iranul nu au intrat în sistemele de înregistrare a alegătorilor, obținând date în mare parte publice, dar și alte informații, „posibil printr-o cumpărare ilegală din alte surse”.
De la alegerile din 2016, Rusia a fost acuzată de serviciile secrete americane că ar fi sursa principală a interferențelor în alegeri, Iranul fiind identificat acum ca un „adversar activ”.