Șefa Trezoreriei SUA provoacă Beijingul: „E momentul să-și aleagă poziția în Noua Ordine Mondială”

DE Elena Andrei | 14.04.2022 - 19:18
Șefa Trezoreriei SUA provoacă Beijingul: „E momentul să-și aleagă poziția în Noua Ordine Mondială/foto: yahoo

Șefa Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și-a schițat viziunea pentru o nouă eră a cooperării economice între „națiunile care împărtășesc valori și principii cheie”, într-un discurs amplu care a provocat China.

SHARE

Vorbind cu o săptămână înainte ca șefii finanțelor globale să se întâlnească la Washington, Yellen a cerut Beijingului să dea socoteală pentru relația sa din ce în ce mai strânsă cu Moscova și a acuzat China pentru practici care „deteriorează în mod nedrept” interesele altor state în materie de securitate națională.

Ea a făcut aluzie la utilizarea pozițiilor pe piața mondială (China este un furnizor-cheie de metale esențiale din pământuri rare) ca „pârghii geopolitice”.

Deși a specificat că nu dorește evoluția unui „sistem global bipolar” între elemente conduse de SUA și cele conduse de China, șefa Trezoreriei a precizat că invazia Rusiei în Ucraina a marcat un moment în care națiunile trebuie să decidă unde se poziționează.

„Viitorul Ordinii noastre Internaționale, atât pentru securitatea pașnică, cât și pentru prosperitatea economică, este în joc”, a spus ea.

„Secțiunea-cheie pentru mine este cea de „construire a zidului” de către China – ar trebui să nu ajute Rusia economic în acest moment”, a spus Josh Lipsky, directorul Centrului de GeoEconomie la Consiliul Atlantic, unde a vorbit Yellen.

A fost „un avertisment implicit pentru alte țări, care sunt nenumite în discurs, că acesta este un moment pentru a alege”.

Citește și

Ucrainenii, răzbunare pentru prizonierii din Insula Șerpilor: Au lovit nava amiral a flotei ruse

FOTO UE, procedură pentru crime de război. Fată de 16 ani, violată și împușcată în cap, identificată

Yellen a prezentat o serie de propuneri sau avertismente fără a detalia în mod specific ce le cere Washingtonul.

În primul rând e vorba de modernizarea integrării comerciale ce are ca obiectiv eficiența economică, dar protejează lucrătorii și favorizează „națiunile prieten” - unde lanțurile de aprovizionare sunt formate din „țări de încredere”

Renovarea potențială a guvernanței Fondului Monetar Internațional „pentru a se asigura că reflectă atât economia globală actuală, cât și angajamentele membrilor față de principiile și obiectivele de bază ale FMI”, un alt obiectiv de atins.

„Revedeți strategiile, politicile și instituțiile noastre pentru a mobiliza mai bine capitalul în sprijinul oamenilor din țările în curs de dezvoltare, unde nevoile de finanțare sunt de ordinul a mii de miliarde de dolari. Capitalul privat poate fi mai bine mobilizat.

Yellen a mai spus că va convoca o întâlnire a oficialilor financiari internaționali de top săptămâna viitoare pentru a aborda o criză globală a securității alimentare care decurge din prețurile record la bunurile agricole ca urmare a invaziei ruse din Ucraina.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te