Se „zguduie” NATO? Aliații nu au reușit să adopte primul plan de apărare după Războiul Rece

DE Alin Crișan | Actualizat: 17.06.2023 - 10:16
Ședință NATO, imagine cu caracter ilustrativ - Foto: Profimedia

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc.

SHARE

Miniştrii apărării din cadrul NATO nu au reuşit vineri să ajungă la un acord asupra noilor planuri referitoare la modul în care alianţa ar răspunde unui atac rusesc, iar un diplomat a acuzat Turcia că a blocat consensul, însă mai există şanse ca până la summitul de la Vilnius să se ajungă la consens.

Se „zguduie” NATO? 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că miniştrii au revizuit planurile - primele de la sfârşitul Războiului Rece, care au fost impulsionate de invazia Rusiei în Ucraina - în cadrul unei reuniuni de două zile care a avut loc la Bruxelles. Aliaţii se apropie de un acord asupra acestor planuri, a menţionat Stoltenberg.

Un diplomat a declarat că Turcia a blocat aprobarea planurilor, având obiecţii în privinţa locaţiilor geografice, inclusiv în ceea ce priveşte Cipru.

Există încă o oportunitate de a găsi o soluţie înainte de summitul NATO de la mijlocul lunii iulie de la Vilnius, a adăugat diplomatul.

Citește și: Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte

Misiunea diplomatică a Turciei la NATO a declarat că ar fi greşit să comenteze un document secret al NATO, adăugând doar că "procesul obişnuit de consultări şi evaluare între aliaţi continuă".

Aşa-numitele planuri regionale cuprind mii de pagini de planuri militare secrete care vor detalia modul în care alianţa va răspunde unui atac rusesc.

Întocmirea acestor documente semnifică o schimbare fundamentală. Timp de decenii, NATO nu a considerat că este nevoie de planuri de apărare pe scară largă, deoarece a purtat războaie mai mici în Afganistan şi Irak şi a avut certitudinea că Rusia post-sovietică nu mai reprezenta o ameninţare existenţială. Dar, în contextul în care cel mai sângeros război din 1945 încoace, în Ucraina, se desfăşoară chiar dincolo de graniţele sale, alianţa avertizează acum că trebuie să aibă toate planurile pregătite cu mult înainte de izbucnirea unui potenţial conflict cu un adversar de acelaşi rang, precum Moscova.

NATO va oferi, de asemenea, îndrumări statelor cu privire la modul în care să îşi modernizeze forţele şi logistica.

"Deşi planurile regionale nu au fost aprobate oficial astăzi, anticipăm că aceste planuri vor face parte dintr-o serie de rezultate ale summitului de la Vilnius din iulie", a declarat pentru Reuters un oficial american de rang înalt, potrivit news.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te