Se cer pedepse cu închisoarea pentru studenții turci care au protestat împotriva unui rector

DE Alexandru Pop | 20.04.2021 - 18:52
Se cer pedepse cu închisoarea pentru studenții turci care au protestat împotriva rectorului Melih Bulu/FOTO: haberler.boun.edu.tr

Un procuror turc a cerut pedepse cu închisoarea împotriva a 97 de studenţi care au participat la manifestaţii împotriva numirii de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan a unui rector apropiat puterii în fruntea prestigioasei Universităţi Boğaziçi din Istanbul, informează AFP.

SHARE

Potrivit actului de inculpare aprobat de un tribunal in Istanbul, studenţii urmăriţi sunt acuzaţi că au încălcat, manifestând, interdicţia privind adunările publice, în vigoare în cadrul măsurilor menite să împiedice răspândirea coronavirusului.

Lor li se impută de asemenea că au participat la "reuniuni neautorizate şi că au refuzat să se disperseze, în pofida avertismentelor", potrivit agenţiei Anadolu. Ei riscă pedepse ce pleacă de la şase luni şi pot ajunge până la trei ani de închisoare.

Data la care va începe procesul împotriva lor nu a fost anunţată.

Pedepse cu închisoarea după proteste

Studenţi de la Universitatea Bogazici au manifestat în fiecare zi de la începutul lui ianuarie împotriva numirii prin decret de către preşedintele Recep Tayyip Erdogan a lui Melih Bulu, 50 de ani, la conducerea acestei prestigioase instituţii publice unde predarea se face în engleză şi care a format o parte din elita Turciei. Numirea acestei persoane din exteriorul universităţii, care a încercat în 2015 să candideze pentru un mandat de deputat sub culorile Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) al lui Erdogan, a provocat un val de indignare.

Citește și: Lacheul lui Stelian Nistor, actorul George Ivașcu, se crede șef al masoneriei. Însă a fost exclus

În afară de relaţiile sale cu AKP, numirea prin decret prezidenţial este cea care a provocat furia studenţilor şi profesorilor. Dacă altădată rectorul Universităţii Boğaziçi era ales, Erdogan şi-a arogat puterea de a numi rectorii prin decret, după tentativa de puci eşuată din 2016, urmată de represalii şi de ţinerea din scurt a tuturor instituţiilor.

Anul acesta, Erdogan a scandalizat mediile academice după ce a numit prima dată un rector care să o înlocuiască pe populara directoare a Universităţii Boğaziçi, aleasă cu câteva zile înainte de puciul eşuat. Bastion tradiţional al unei puternice comunităţi de studenţi de stânga, Universitatea Bogazici a fost de mai multe ori ţinta autorităţilor turce în ultimii ani.

Citește și: Cristi Borcea recunoaște: „Am patru copii concepuți în detenție. Nu am fost la camera nupțială”

Autorităţile au reprimat în mod dur mişcarea de contestare, arestând mai multe zeci de studenţi.

Această reprimare a fost însoţită de o amplificare a discursurilor anti-LGBT, după descoperirea în campus a unei opere de artă considerate jignitoare, care asocia un loc sacru al islamului cu drapele LGBT. În februarie, un procuror turc a cerut până la trei ani de închisoare împotriva a şapte studenţi pe care autorităţile îi acuză că "au insultat islamul" cu această operă controversată, arată Agerpres.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te