LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
2.983.224 Votanți în România
16,57 %
303.199 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

Schimbări pentru românii din Germania, în luna noiembrie. Unii primesc mai mulți bani

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 01.11.2024 - 13:12
Schimbări pentru românii din Germania, în luna noiembrie. Unii primesc mai mulți bani - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Schimbări pentru românii din Germania, în luna noiembrie. Unii primesc mai mulți bani - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Schimbări legislative în Germania - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Schimbări legislative în Germania - Foto: Freepik (rol ilustrativ)
Se deschid piețele de Crăciun - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Se deschid piețele de Crăciun - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Foto: Profimedia Images
Foto: Profimedia Images

Schimbări în Germania, în luna noiembrie. Sunt afectați și românii care trăiesc și muncesc în această țară. Este vorba despre unele modificări legislative dar și de creșteri salariale

SHARE

Luna noiembrie vine cu unele schimbări legislative în Germania, țară unde locuiesc aproape 1.000.000 de români. Intră în vigoare reguli care reduc birocrația. Pe de altă parte, unii dinte funcționarii statului primesc mai mulți bani la salariu. 

Tot în această lună se deschid unele târguri de Crăciun.

Schimbări pentru românii din Germania, în luna noiembrie. Unii primesc mai mulți bani

Una dintre cele mai importante schimbări este legată de Legea autodeterminării și de modul în care se gestionează documentele de identitate.

Citește și: Cât plătesc românii din Germania pentru apa caldă? Limita de consum care nu trebuie depășită

Aceasta aduce proceduri simplificate, astfel încât, în anumite cazuri, drumurile la birourile de evidență nu vor mai fi necesare.

Schimbări pentru românii din Germania, în luna noiembrie. Unii primesc mai mulți bani - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Noile reguli, menite să ușureze sarcinile birocratice, marchează un pas important către digitalizarea administrației publice, permițând cetățenilor să-și obțină documentele fără a mai fi nevoiți să se deplaseze personal la ghișee, scrie ziarulromanesc.de

Iată o privire generală asupra celor mai importante schimbări din luna noiembrie și modul în care acestea vor influența viața de zi cu zi a germanilor. 

Dacă vorbim despre actele de identitate, cu toții știm că pentru ridicarea acestui tip de document direct de la instutițiile statului poate fi lung și stresant. Dar, din noiembrie 2024 este posibil să vi se trimită documentele prin poștă, la cerere. Pentru asta se plătește o taxă.

De asemenea, de la 1 noiembrie se va aplica noua lege a autodeterminării, cu care se pot schimba mențiunea de gen și prenumele în oficiile registraturii.

O explicație simplă este suficientă, nu sunt necesare rapoarte, certificate medicale sau hotărâri judecătorești. Înregistrarea necesită o perioadă de trei luni – cererile pentru modificare au fost posibile din august.

Legea este menită să faciliteze schimbarea genului și a prenumelor persoanelor trans, intersexuale și non-binare, potrivit paginii de pornire a Ministerului Federal al Afacerilor Familiei. Guvernul federal s-a luptat mult timp cu acest lucru și a fost adoptat în cele din urmă pe 12 aprilie 2024.

Citește și: De ce se tem cel mai mult românii din Germania? 20% din populația țării are această îngrijorare

Angajații băncilor și funcționarii primesc mai mulți bani

Există o veste bună pentru cei 60.000 de angajați ai băncilor publice: vor primi mai mulți bani de la 1 noiembrie. Potrivit sindicatului Verdi, salariile ar trebui să crească în total cu 11,5 la sută în trei etape. Noul contract colectiv se va aplica în toată Germania angajaților a 63 de instituții bancare.

În plus, de la 1 noiembrie, salariile de bază ale funcționarilor din Saxonia Inferioară vor crește cu 200 de euro. În plus, unele indemnizații vor crește cu 4,76 la sută, iar sumele de bază pentru stagiari vor crește cu 100 de euro, conform T-online.de.

Foto: Profimedia Images

Protecția animalelor cu drone

Pentru a proteja cerbii și alte animale, utilizarea dronelor cu camere termice va fi permisă începând cu data de 20 noiembrie în anumite condiții. De regulă, trebuie menținută o distanță minimă de 150 de metri față de zonele rezidențiale și comerciale. Fundalul noii reguli este că animalele sunt rănite sau ucise în mod repetat de mașinile de cosit după ce au căutat adăpost în iarba înaltă. Dronele cu camere termice pot ajuta fermierii să repereze animalele.

Sărbători și târguri de Crăciun

Luna noiembrie conține și multe sărbători, înGermania, începând cu Ziua Tuturor Sfinților pe 1, urmată de Ziua Tuturor Sufletelor pe 2 și culminând cu sărbătoarea protestantă a Duminicii Morților pe 24, când credincioșii petrec timp gândindu-se la cei pe care i-au pierdut. Printre aceste zile, pe 11 noiembrie este Ziua Sf. Martin, când copiii din multe părți ale Germaniei sărbătoresc ieșind în stradă cu felinare mici de casă.

Citește și: Germania vrea doar români bogați? Ce venituri trebuie să ai pentru a obține cetățenia?

În Saxonia se acordă o zi liberă pentru Buß-und Betttag sau Ziua Rugăciunii și Pocăinței: o altă sărbătoare protestantă care cade miercuri, 20 noiembrie a acestui an.

 Ziua de 17 noiembrie marchează, de asemenea, Volkstrauertag din Germania sau Ziua Doliu a Poporului, care comemorează cei care au murit în război și victimele opresiunii violente. Deși aceasta nu este o sărbătoare publică, este ceea ce se numește o sărbătoare tăcută, ceea ce înseamnă că multe state pun în vigoare mai multe interdicții.

Pe 11 noiembrie, la ora 11:11, orașe precum Köln și Düsseldorf vor marca deschiderea oficială a sezonului de carnaval, care durează până în februarie. În Köln, acest lucru înseamnă, de obicei, că mii de petrecăreți se îngrămădesc în inima orașului Altstadt dimineața pentru a sărbători, în timp ce Düsseldorf va marca această ocazie importantă cu trezirea lui Hoppeditz, un clovn care deschide sezonul de carnaval în fiecare an.

Se deschid piețele de Crăciun - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Citește și: Amendă de 52.000 € pentru un român, în Germania. Ce a făcut atât de grav? I-a pus pe toți în pericol

Pe 29 noiembrie – ultima vineri a lunii – comercianții cu amănuntul sunt pregătiți să scadă dramatic prețurile și să ofere o serie de oferte speciale pentru ca clienții să le obțină la timp pentru Crăciun. Deși nu toate chilipirurile sunt atât de grozave pe cât par, poate fi o oportunitate bună de a ridica câteva cadouri înainte de sezonul sărbătorilor. Cyber ​​Monday, când produsele electronice de larg consum sunt puse în vânzare, va urma anul acesta pe 2 decembrie.

Anul acesta, unele piețe de Crăciun (Weinachtsmärkte) – cum ar fi Potsdamer Platz din Berlin – se deschid încă de la 1 noiembrie, în timp ce multe altele se deschid aproape de începutul Adventului în ultima săptămână a lunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te