Scandal, la ONU: Angajați UNRWA, implicați în atacul Hamas în Israel din 7 octombrie. 9, dați afară

DE Mircea Neacșu | Actualizat: 28.01.2024 - 09:37
Scandal, la ONU: Angajați UNRWA, implicați în atacul Hamas în Israel din 7 octombrie. 9, dați afară - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ
Scandal, la ONU: Angajați UNRWA, implicați în atacul Hamas în Israel din 7 octombrie. 9, dați afară - Foto: Profimedia Images - Rol ilustrativ

Scandal, la ONU. Angajați ai UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, sunt acuzați de implicare în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023. Nouă au fost dați deja afară și israelul cere demisia șefului UNRWA.

SHARE

Dintre cei 12 membri ai personalului UNRWA care ar fi fost implicaţi în atacul mortal comis de Hamas pe 7 octombrie în Israel, nouă au fost concediaţi, unul a fost ucis, iar identitatea altor doi este "în curs de clarificare", a declarat secretarul general al ONU, António Guterres, citat de CNN.

În paralel, ministrul de Externe israelian cere demisia şefului UNRWA.

Scandal, la ONU: Angajați UNRWA, implicați în atacul Hamas în Israel din 7 octombrie. 9, dați afară

"Organizaţia Naţiunilor Unite ia măsuri rapide în urma acuzaţiilor extrem de grave împotriva mai multor membri ai personalului Agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA)", a declarat duminică Guterres, adăugând că organismul de supraveghere al ONU a lansat deja o anchetă şi că urmează o analiză independentă, informează News.ro.

"Orice angajat al ONU implicat în acte de terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin urmărire penală", a mai spus secretarul general.

Cu toate acestea, el a îndemnat ţările să continue asistenţa financiară pentru UNRWA, care sprijină 2 milioane de locuitori din Gaza care depind de acest "ajutor critic" pentru "supravieţuirea zilnică", avertizând că finanţarea actuală a agenţiei "nu îi va permite să îndeplinească toate cerinţele pentru a-i sprijini în februarie".

Citește și: VIDEO 12 morți și 75 de răniți într-un atac asupra unei clădiri ONU din sudul Fâșiei Gaza

"Deşi le înţeleg îngrijorarea - eu însumi am fost oripilat de aceste acuzaţii - fac un apel ferm la guvernele care şi-au suspendat contribuţiile pentru ca, cel puţin, să garanteze continuitatea operaţiunilor UNRWA", a declarat Guterres. 

"Presupusele acte abominabile ale acestor membri ai personalului trebuie să aibă consecinţe. Dar zecile de mii de bărbaţi şi femei care lucrează pentru UNRWA, mulţi dintre ei în unele dintre cele mai periculoase situaţii pentru lucrătorii umanitari, nu trebuie să fie penalizaţi. Nevoile stringente ale populaţiilor disperate pe care le deservesc trebuie să fie satisfăcute", a declarat el.

În urma acuzaţiilor aduse UNRWA, nouă ţări au întrerupt până în prezent finanţarea pentru principala agenţie ONU din Gaza.

Israelul cere demisia șefului UNRWA

Ministrul de Externe israelian, Israel Katz, i-a cerut demisia şefului agenţiei ONU pentru refugiaţi palestinieni (UNRWA), după acuzaţii potrivit cărora 12 angajaţi ai agenţiei au fost implicaţi în atacul comis de gruparea islamistă palestiniană Hamas asupra Israelului, la 7 octombrie 2023, transmite dpa, potrivit Agerpres.

"Domnule Lazzarini, vă rog, demisionaţi", a scris Israel Katz sâmbătă noapte pe platforma X.

Citește și: VIDEO Al III-lea Război Mondial va porni de la un aliat al Rusiei. Racheta poate lovi Europa de Est

Şeful UNRWA, Philippe Lazzarini, avertizase anterior că asistenţa acordată în Gaza de agenţia pe care o conduce este practic în colaps după ce mai multe state şi-au suspendat temporar finanţările către organizaţie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, Eylon Levy, a acuzat UNRWA că este un front al Hamas. "Pur şi simplu este o acoperire pentru Hamas", a scris el pe X.

Nouă state şi-au suspendat temporar finanţarea pentru UNRWA după ce Israelul a acuzat 12 din cele câteva mii de membri ai organizaţiei din Fâşia Gaza că au fost implicaţi în atacul Hamas din 7 octombrie 2023, în care au fost ucişi circa 1.200 de oameni.

Agenţia ONU i-a concediat pe respectivii angajaţi şi şi-a exprimat intenţia de a investiga acuzaţiile.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te