Rușii se tem că SUA își întăresc forțele în Siria. Kazastanul refuză negocierile Moscovei la Astana

DE Adina Mutăr | Actualizat: 22.06.2023 - 19:02
Rusia acuză SUA că-și întăresc forțele în Siria (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: CENTCOM

Rușii se tem că SUA își întăresc forțele în Siria. Moscova are informații că Statele Unite își întăresc contingentul militar în Siria, a declarat joi Alexander Lavrentiev, trimisul special al președintelui rus pentru Siria.

SHARE

Rusia are informații că Statele Unite își întăresc contingentul militar în Siria, a declarat joi Alexander Lavrentiev, trimisul special al președintelui rus pentru Siria.

„Există astfel de informații, că SUA își întărește contingentul militar în nord-estul Siriei, precum și în Al-Tanf, care a fost ocupat ilegal de ei de mult timp”, a spus Lavrentiev, potrivit jpost.com.

Rușii se tem că SUA își întăresc forțele în Siria

SUA au decis să trimită avioane de superioritate aeriană F-22A Raptor în Orientul Mijlociu, acestea fiind dislocate la baza aeriană Muwaffaq Salti, situată în nordul Iordaniei.

Decizie de a desfășura un număr nespecificat de F-22A de la Escadrila 94 de luptă în zona de responsabilitate a CENTCOM SUA a fost luată „ca urmare a comportamentului din ce în ce mai periculos și neprofesionist al aeronavelor rusești în regiune”, potrivit opex360.com

F-22A Raptor este o aeronavă de generația a 5-a capabilă să doboare simultan mai multe ținte dincolo de raza vizuală fără a fi detectată de radarul inamic.

Kazahstanul nu mai găzduiește negocierile de la Astana

Cea de-a 20-a întâlnire în format Astana despre Siria, care s-a încheiat la 20 iunie în capitala Kazahstanului, va fi ultima, a anunțat viceministrul de Externe kazah Kanat Tumiș la 21 iunie.

Întâlnirile găzduite de Kazahstan au fost organizate de Rusia cu participarea Iranului și Turcia, cele trei țări implicate militar în Siria, din 2017 și s-au vrut o alternativă pentru negocierile de la Geneva.

„Acum, când Siria iese treptat din izolarea sa regională și își începe întoarcerea la familia arabă, aceste tendințe pot fi văzute ca semne că platforma și-a îndeplinit misiunea”, a declarat diplomatul kazah, potrivit Vedomosti.

Rusia, Iran, Turcia și Kazahstan vor organiza un summit pentru Siria pe teritoriul Rusiei în cursul acestui an.

„Autoritățile din Kazahstan nu mai consideră convenabil să găzduiască întâlniri menite să realizeze o reconciliere între președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul său sirian, Bashar Assad, care sunt ambii „oile negre” pentru Occident, deși în grade diferite”, a declarat Kirill Semionov, expert la Consiliul rus pentru Afaceri Internaționale.

Citește și: Rușii îi atacă pe americani în Siria. SUA trimit F-22A Raptor ce doboară simultan mai multe ținte

La 20 iunie, participanții la întâlnirea de la Astana au analizat situația din Idlib.

Declarația participanților la întâlnire arată dorința de a asigura o „normalizare durabilă a situației”, inclusiv aspecte umanitare.

Potrivit lui Semionov, prezența turcă în provincia Idlib este problema cheie a reglementării.

Citește și: SUA, lege pentru „combaterea normalizării cu Assad” din Siria. Relațiile cu regimul, monitorizate

Este puțin probabil ca Turcia să accepte să dezarmeze și să desființeze Armata Națională Siriană aflată sub controlul său, să-și abandoneze prezența militară și să abandoneze infrastructura creată în regiune.

„Va fi o afacere dură aici, care în cel mai bun caz va duce la integrarea foștilor rebeli în armata siriană”, concluzionează Semionov.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te