"Regiunea eliberată Zaporojie naţionalizează proprietăţile statului ucrainean. Decretul în chestiune a fost semnat de şeful administraţiei militaro-civile a regiunii", a declarat pe Telegram unul dintre membrii săi, Vladimir Rogov.
"Astăzi, şeful administraţiei militaro-civile a regiunii Zaporojie, Evgheni Baliţki, a semnat un decret de naţionalizare a bunurilor aparţinând Ucrainei la data de 24 februarie 2022", a declarat Andrei Trofimov, adjunctul şefului acestei administraţii, citat de agenţiile ruse.
Potrivit acestui responsabil, măsura priveşte "terenurile, resursele naturale, infrastructurile sectoarelor strategice ale economiei".
Citește și: VIDEO Zelenski: „Rusia a ocupat 20% din teritoriul Ucrainei. Pierdem 60-100 de soldați pe zi”
El nu a precizat dacă centrala nucleară de la Zaporojie, cea mai mare din Ucraina şi din Europa, ocupată în prezent de forţele ruse, este vizată.
Citește și: Rusia dă vina pe România că întârzie exporturile din Ucraina, ca să-și vândă producția proprie
Această regiune este în mare parte ocupată de Moscova, care a lansat o ofensivă în Ucraina pe 24 februarie, şi este vecină cu regiunea Herson, în cea mai mare parte sub control rus.
Forţele Kievului controlează totuşi în continuare capitala cu aceeaşi nume a regiunii Zaporojie.
Unul dintre negociatorii ruşi privind conflictul din Ucraina a evocat miercuri organizarea viitoare a unui referendum în teritoriile ocupate de ruşi, în vederea unei anexări, care ar putea avea loc în iulie.
Controlul Rusiei asupra litoralului Mării Azov (Herson, Zaporojie şi Doneţk), inclusiv a portului Mariupol, ar permite Moscovei să formeze un pod terestru pentru a lega teritoriul rus de peninsula Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, scrie AFP.