Rușii atacă cu drone termobarice în Ucraina. Ce sunt „bombele cu vid” și cât de distructive sunt?

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.12.2023 - 11:47
Rușii atacă cu drone termobarice în Ucraina. Ce sunt „bombele cu vid” și cât de distructive sunt - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ
Rușii atacă cu drone termobarice în Ucraina. Ce sunt „bombele cu vid” și cât de distructive sunt - Foto: Profimedia images - Caracter ilustrativ

Rușii atacă cu drone termobarice în Ucraina. Ce sunt „bombele cu vid” și cât de distructive sunt? Rușii au început să modifice dronele iraniele Shahed-136, pe care sunt plasate bombe termobarice, care au un efect extrem de distructiv.

SHARE

Federația Rusă a început să echipeze dronele iraniene Shahed-136 cu un nou focos termobaric. Greutatea sa ajunge până la 40 kg, scrie Defense Express, cu referire la declarația unui specialist în domeniul comunicațiilor, PEP și EW Serhi Beskrestnov, cunoscut sub numele de Serhii "Flash".

Rușii atacă cu drone termobarice în Ucraina. Ce sunt „bombele cu vid” și cât de distructive sunt?

Bomba termobarică, cunoscută și ca "bombă cu vid", este destinată în primul rând pentru distrugerea spațiilor închise. Acesta este un nivel complet nou de amenințare, spun experții.

"Pentru a înțelege pericolul unei încărcături termobarice de 40 kg: de peste 10 ori mai mică, o încărcătură de 3 kg a unui aruncător de flăcări cu reacție Bumblebee afectează un volum de 80 de metri cubi într-un spațiu închis sau 50 de pătrate într-o zonă deschisă", spun experții.

Care este efectul unui focos termobaric de 40 kg pentru Shahed-136 - o întrebare dificilă, deoarece depinde foarte mult de tipul său (cu un singur timp sau cu doi timpi) și de componente, dar în orice caz va fi vorba despre posibilitatea de a lovi sute de metri pătrați sau cubi .

Deoarece greutatea acestei unități de luptă termobarică poate fi comparată cu sistemul de aruncătoare de flăcări reactive grele TOS-1A "Solntsepek". Greutatea focosului său nu a fost dezvăluită oficial, iar estimările neoficiale variază între 30 și 90 kg (dar există mai multe versiuni ale rachetelor în sine cu o masă de 173 până la 217 kg).

Serhii "Flash" spune că o astfel de încărcătură poate lovi cea mai mare parte a teritoriului unei substații sau al unui depozit, dar adevărul este că muniția termobarică este eficientă în spațiile închise, inclusiv în clădirile rezidențiale, datorită excesului de presiune din fața undei de șoc.

Cum „acționează” bomba termobarică?

"În timpul detonării unei muniții termobarice cu o singură lovitură, în timpul exploziei acesteia, se formează o undă de șoc, în urma căreia elementele amestecului termobaric încep să se miște. Acest amestec interacționează cu aerul și cu el însuși și se formează un "nor" cu o temperatură de 2400-2600 °C, care "trăiește" aproximativ o secundă.

Acest "nor", spre deosebire de unda de șoc produsă de o muniție explozivă de mare putere, se "răspândește" și umple întregul volum. Adică, este imposibil să te ascunzi de el după un colț. În plus față de temperatura extrem de ridicată, în timpul exploziei se formează o puternică undă de șoc, care distrug plămânii și timpanele etc.", explică Defense Expres.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te