Rusia trimite avioane de luptă Su-35S în Belarus, iar SUA F-15 în Estonia

DE Adina Mutăr | 26.01.2022 - 22:09
Rusia trimite avioane de luptă Su-35S în Belarus/foto: belsat

Rusia a trimis miercuri avioane de luptă Su-35S în Belarus pentru un exercițiu militar, a anunțat Ministerul rus al Apărării. Șase avioane americane F-15 au aterizat miercuri într-o bază aeriană din Estonia.

SHARE

Ministerul rus a comunicat că aeronavele vor participa la verificarea pregătirii pentru luptă a Uniunii – o organizație care cuprinde Rusia și Belarus – fără a preciza câte avioane vor lua parte la exercițiu.

Săptămâna trecută, Rusia a trimis și două sisteme de apărare antiaeriană S-400 în Belarus cu același scop declarat - să participe la verificarea comună a pregătirii pentru luptă.

Verificarea pregătirii pentru luptă are două faze, prima care durează până la 9 februarie, timp în care trupele vor fi redistribuite în Belarus și va fi creat un grup militar comun pentru a proteja facilități de stat și militare, precum și frontiera aeriană.

Cea de-a doua fază – un exercițiu comun numit Allied Determination 2022 – va dura până la 20 februarie. Va implica acțiuni de suprimare și respingere a agresiunii externe, protejarea intereselor Uniunii, precum și combaterea terorismului.

Citește și

SUA au transmis „garanțiile”. Rusia: Marea Neagră devine regiune de rivalitate militară

Ministrul Apărării: Românii, amenințați de facturile la energie mai mult decât situația din Ucraina

 

Șase avioane americane F-15 au aterizat miercuri într-o bază aeriană din Estonia, pentru a staționa o săptămână și jumătate, timp în care alianța militară transatlantică NATO își întărește flancul estic din cauza fricțiunilor cu Rusia asupra Ucrainei.

NATO a declarat luni că pune forțele în așteptare și consolidează Europa de Est cu mai multe nave și avioane de luptă ca răspuns la comasarea de trupe la granița cu Ucraina, în ceea ce Rusia a denunțat drept „isterie occidentală” sau „anglo-saxonă”.

Anunțul NATO nu menționase că avioane americane de luptă vor fi dislocate în Estonia.

„Cele șase avioane de luptă vor fi desfășurate până la sfârșitul săptămânii viitoare”, a declarat un purtător de cuvânt al bazei aeriene Amari din Estonia.

 

 

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.