Rusia testează breșele de scuritate din NATO. România, o țintă pentru atacuri hibride și de sabotaj

DE Daniel Toșa | Actualizat: 17.02.2025 - 09:54
Rusia testează breșele de scuritate din NATO. România, o țintă pentru atacuri hibride și de sabotaj - Foto: Profimedia images
Rusia testează breșele de scuritate din NATO. România, o țintă pentru atacuri hibride și de sabotaj - Foto: Profimedia images

Rusia testează breșele de scuritate din NATO. Federația Rusă își intensifică operațiunile de subversiune în Europa, punând la încercare capacitatea de apărare a NATO prin atacuri hibride și acțiuni de sabotaj, inclusiv în România.

SHARE

Un raport recent al DIICOT scoate la iveală faptul că Moscova utilizează tot mai des contractori privați recrutați pe Telegram pentru campanii foarte gresive de propagandă și dezinformare, direcționate în special în rândul statelor NATO din flancul estic.

Citește și: Călin Georgescu, ode halucinante pentru Putin: "Rusia înseamnă lumină și suflet. UE este Mafia"

În ultimii doi ani, cel puțin 50 de incidente au fost catalogate drept operațiuni hibride rusești în 13 țări europene.

Rusia testează breșele de scuritate din NATO. România, o țintă pentru atacuri hibride și de sabotaj

România nu a fost ocolită, fiind vizată de o amplă operațiune de diversiune orchestrată din Federația Rusă.

Armand Goșu, expert în spațiul ex-sovietic, explică tactica folosită de Rusia după invazia Ucrainei.

"După începutul războiului, după ce au fost expulzați foarte mulți diplomați ruși, practic ambasadele au fost golite de ofițeri sub acoperire – fie din serviciul special de spionaj SVR, fie din cel al armatei GRU. Rușii, foarte inventivi în materie de spionaj, au găsit alte modalități, alte tactici de a purta acest război de subversiune.”, a declarat Goșu, potrivit ȘtirileProtv.

Citește și: Călin Georgescu, în delirul propagandei rusești: NATO pornește Al Treilea Război Mondial din România

Un exemplu concret al acestor acțiuni recent, când un militar columbian de 34 de ani a fost reținut la București, înainte de a încerca să arunce în aer obiective strategice, inclusiv sonde de petrol aflate lângă Capitală.

Potrivit anchetatorilor, bărbatul fusese recrutat de un alt sud-american aflat în Federația Rusă și primise ordin să detoneze prin explozii și incendii mai multe depozite de gaze și sonde de petrol din zona Bragadiru. În telefonul său au fost găsite hărți din satelit cu țintele vizate.

Citește și: Manipularea lui Călin Georgescu. Pagina "Pustoaica, Fetite Romania", convertită în România Ortodoxa

Tactici noi de sabotaj și diversiune

Raportul DIICOT indică faptul că Rusia a renunțat să mai trimită agenți instruiți în Europa și, în schimb, recrutează mercenari pe Telegram, oferindu-le sume cuprinse între câteva sute și câteva mii de dolari pentru misiuni de sabotaj.

Un contractor militar privat explică avantajul folosirii agenților izolați:

"De foarte multe ori am auzit de lupul singuratic. De ce? Nu bate la ochi. Una e când vezi 5-6 oameni, alta când e un lup singuratic. Este foarte greu de depistat. Și-a făcut treaba, a plecat mai departe. Niciodată nu va fi suspectat că face parte din Federația Rusă, dacă îl prinde cineva."

Sursa foto: Profimedia images

Acești agenți sunt atent selectați și verificați înainte de a fi recrutați, pentru a reduce riscul de a fi expuși.

Citește și: „Operațiunea Portal Kombat” declanșată de caracatița rusească din jurul lui Călin Geogescu

Operațiuni complexe: de la sabotaj la dezinformare

Acțiunile hibride desfășurate de Rusia nu se limitează doar la sabotaj fizic. DIICOT subliniază că acestea includ și atacuri cibernetice, spionaj, vandalism și campanii de dezinformare.

După tentativa eșuată de la Bragadiru, Rusia ar fi plănuit o campanie de fake news care să includă imagini trucate cu o explozie și un incendiu, puse pe seama ucrainenilor. Ministerul Apărării Naționale a intervenit rapid pentru a dezminți informațiile false.

Citește și: Rețea rusă implicată în creșterea lui Călin Georgescu. Campanie mamut cu fake news încă din pandemie

Propagandă rusofilă la cote maxime pe TikTok în România

De asemenea, la acest moment, pe plaforma chinezească TikTok, care l-a propulsat pe candidatul prorus, Călin Georgescu se duce o campanie extrem de agresivă de denigrare a instituțiilor europene și, totodată împotriva NATO.

Pe de altă parte, Rusia este prezentată publicului de pe TikTok drept „sperațata” de care românii au nevoie pentru a fi de „partea corectă” a istoriei atunci când se vor schimba polii de putere în Europa.

Sursa foto: Profimedia images

Citește și: Propaganda rusească pro-Călin Georgescu: „România profundă aspiră la un regim așa cum e în Rusia”

Modelul rusesc și nostalgia comunistă este din nou ridicată de conturile de propagandă ale Moscovei la rang de „ideal” pentru români și din păcate, foarte mulți conaționali au căzut în capcana întinsă de ruși, pe de-o parte uitând coșmarul trăit în timpul regimului comunist din România și pe de altă parte, influențând tinerii, care nu au prins acele vremuri grele cu mesaje de tipul „toată lumea avea casă” și „loc de muncă”.

De cele mai multe ori, acea „casă gratuită” era doar o „cazemată” fără nicio sursă se încălzire, fără ferestre sau geamuri, unde iarna temperaturile din locuinte nu treceau de 10-12 grade Celsius.

Citește și: Delir în Programul de Guvernare Călin Georgescu: UE și NATO ne vor răul. Avem nevoie de gaz rusesc

Raportul DIICOT arată că astfel de atacuri nu sunt doar o formă de diversiune, ci și un test pentru capacitățile de apărare ale NATO și pentru vulnerabilitățile infrastructurii strategice europene.

În acest context, România și aliații săi trebuie să își intensifice măsurile de securitate și să colaboreze îndeaproape pentru a preveni astfel de amenințări care vizează stabilitatea regiunii.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te