Rusia speră ca EMA va lua o decizie „depolitizată” în privința vaccinului Sputnik V

DE Daniel Toșa | 04.08.2021 - 14:52
Rusia speră ca EMA va lua o decizie „depolitizată” în privința vaccinului Sputnik V/FOTO: Pixabay

Rusia speră că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va lua o decizie în afara spectrului politic în privinţa aprobării vaccinului anticoronavirus rus Sputnik V, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov, transmite EFE.

SHARE

„Suntem convinşi că, atunci când avem de-a face cu sănătatea şi viaţa fiinţelor umane, nu este loc de politică. Sper că partenerii noştri din Uniunea Europeană vor ţine cont de acest lucru”, a spus ministrul de externe rus pentru publicaţia Komsomolskaia Pravda.

Lavrov a amintit că în prezent serul de fabricaţie rusească este analizat de EMA, care şi-a trimis în lunile aprilie şi mai specialiştii să viziteze instituţiile medicale şi liniile de producţie având legătură cu testele clinice şi cu fabricarea vaccinului. El a mai spus că, potrivit informaţiilor de care dispune, „nu există nicio plângere referitoare la vaccin sau la nivelul său de eficacitate”.

„Plecăm de la premisa că subiectul se încadrează într-un dialog profesional şi depolitizat între instituţii specializate”, a insistat Lavrov.

Citește și: Speranța vine din Moldova. Chișinăul iese din „zona gri” și se îndreaptă spre Europa

Totodată, ministrul de externe rus a deplâns faptul că, deşi Sputnik V a fost aprobat şi este folosit în aproape 70 de ţări din întreaga lume, inclusiv în unele ţări europene, cum este cazul Ungariei, Bosniei-Herţegovina, Slovaciei, Serbiei şi Muntenegrului, din partea anumitor ţări din Uniunea Europeană poate fi auzită ''o retorică agresivă” tot mai stridentă.

„Dacă înainte vorbeau de nevoia de a fi atenţi, în ultima perioadă nu mai au reţineri în a face apeluri directe la a împiedica accesul Sputnik V şi a străinilor vaccinaţi cu acest ser pe teritoriul UE'', a constatat Lavrov, care a menţionat şi exemplele San Marino şi Argentinei, pe care le-a calificat drept „foarte ilustrative''. ''În prezent, în această mică ţară europeană peste 70% din populaţie a fost vaccinată, s-au folosit aproape 42.000 de doze, din care 88,6% sunt cu serul Sputnik V. Cazurile de coronavirus s-au redus considerabil”, a declarat Lavrov, referindu-se la San Marino.

Citește și: Clotilde Armand a semnat un contract de salubrizare pentru ridicarea gunoaielor din sectorul 1

În ceea ce priveşte Argentina, Lavrov a apreciat că „Buenos Aires nu contestă faptul că pariul său pentru Sputnik V a fost unul corect''. „Am trimis deja naţiunii latino-americane circa 11 milioane de doze din acest ser. Folosirea pe scară largă a vaccinului a îmbunătăţit în mod real situaţia oamenilor şi a redus nivelul de contagiere”, a menţionat şeful diplomaţiei ruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te