Rusia și China, în război în scurt timp? Țările nucleare se vor bate pentru „teritorii istorice”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 08.05.2024 - 08:24
Rusia și China, în război în scurt timp - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia și China, în război în scurt timp. Prietenia „fără limită” se oprește la pretențiile teritoriale ale lui Xi Jinping, care crede că a sosit vremea să ia ce i se „cuvine”. Până la sfârșitul anilor 2020, o ciocnire armată este previzibilă.

SHARE

Rusia și China, în război în scurt timp. Țările nucleare se vor bate pentru „teritorii istorice”.

Riscul tot mai mare de război între Rusia și China reprezintă cea mai importantă provocare pentru stabilitatea globală din acest deceniu. 

Într-adevăr, până la sfârșitul anilor 2020, o ciocnire armată între cele două țări din cauza pretențiilor teritoriale ale Chinei este o posibilitate, cu implicații la nivel mondial.

Parteneriatul „fără limite” dintre Moscova și Beijing în urma războiului din Ucraina, relațiile comerciale și de securitate militară în creștere, prietenia afișată de Vladimir Putin și Xi Jinping și opoziția comună față de influența Americii în afacerile mondiale nu vor putea opri confruntarea dintre cele două puteri nucleare.

Rusia și China, în război în scurt timp. Țările nucleare se vor bate pentru „teritorii istorice”

Xi Jinping este convins că a sosit timpul să redea Chinei locul istoric ca „Regatul Ceresc”, suzeranul Asiei de Est, împingând extinderea teritorială împotriva tuturor vecinilor săi.

Este cel mai previzibil și mai neînduplecat element din politica externă chineză contemporană, potrivit 19fortyfive.com.

Beijingul vrea întreaga Mare a Chinei de Sud și, în ultimii ani, zilnic și-a manifestat agresivitatea militară împotriva Taiwanului și Filipinelor și, spre sud-vest, este pe poziție de război cu India pentru ținuturile de peste Himalaya.

Nici Rusia nu scapă de revendicările teritoriale ale Chinei, cu probabilitate mare de ciocniri armate între cele două țări.

Este știut că în 1969, atât Rusia, cât și China au ajuns aproape de folosirea armelor nucleare, după atacurile neprovocate și sângeroase ale Chinei asupra trupelor sovietice care se aflau în garnizoană de-a lungul granițelor contestate pe râurile Amur și Ussuri. 

Statul Major al Rusiei, potrivit unor scurgeri probabil orchestrate de Moscova, a făcut exerciții pentru un război nuclear cu China până în urmă cu doar un deceniu și continuă să aibă planuri operaționale militare pentru folosirea de arme strategice împotriva Chinei în cazul în care vor apărea circumstanțe precum cele din 1969.

Citește și: Zece state asiatice, exerciții militare fără precedent în Marea Chinei. Cu ce i-a enervat Xi Jinping

Acele circumstanțe au început să apară încă de anul trecut, odată cu lansarea hărții oficiale cu pretențiile teritoriale împotriva țărilor vecine.
 
În acea hartă, orașul-port naval strategic al Rusiei, Vladivostok, din Orientul Îndepărtat, apărea sub denumirea de Haishanwai pe hărțile chinezești.

Teritoriile care se învecinează cu nord-estul Chinei și Manciuria au fost cedate în timpul erei Qing la mijlocul secolului al XIX-lea prin ceea ce Beijingul numește „tratate inegale”.

Citește și: Moscova, tot mai slăbită de război. China poate renunța la Taiwan pentru a cuceri estul Rusiei

Kremlinul a luat rapid o decizie „ciudată”, numind insula fluvială Bolșoi Ussuriysky, la confluența granițelor fluviului Amur și Ussuri, lângă Khabarovsk, în Orientul Îndepărtat al Rusiei, „în întregime teritoriu chinez”, chiar dacă marea insulă a fost împărțită între Rusia și China în demarcații oficiale de graniță convenite în comun în 2005 și reconfirmate în 2008.

Replica Moscovei a vrut să reafirme că „Rusia și China au confirmat în mod repetat absența unor revendicări teritoriale reciproce”, atenționând astfel Beijingul să renunțe la alte ambiții teritoriale împotriva Rusiei.

În prezent, Rusia rămâne în mare parte izolată, supusă sancțiunilor internaționale stricte și, în consecință, dependentă aproape în totalitate de China pentru bunăstarea sa economică și financiară, dar aceasta este stare trecătoare. 

Rusia va continua să rămână neîncrezătoare față de gigantul său vecin estic, iar China nu va renunța la dorința de expansiune teritorială „istorică” în Eurasia, inclusiv în Rusia.

Beijing ar putea tipări din nou harta prin care Vladivostok și împrejurimile sensibile din punct de vedere militar din Pacificul Rusiei ca parte a Chinei, pe baza ipotezei că Rusia este slăbită de războiul din Ucraina. 

Deci e timpul pentru ca Beijingul să-și revendice „teritoriile imperiale pierdute”. Este previzibil că, în timp ce toți ochii sunt ațintiți spre Taiwan, China să-și trimită trupele pe distanța pentru a ocupa unele ținuturi rusești importante din punct de vedere strategic, adiacent provinciilor din nord-estul Chinei, până la sfârșitul acestui deceniu.

Factorii de decizie din China, care manifestă un naționalism agresiv și viziuni de grandoare, este probabil să ceară o redesenare a granițelor stabilite cu Rusia pentru a rectifica ceea ce consideră limite teritoriale nedrepte din punct de vedere istoric.

Oricare ar fi ambițiile istorice ale Chinei, Rusia va recurge la forță împotriva oricărei invadări chineze, așa cum a făcut acum cincizeci și cinci de ani.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te