Zece state asiatice, exerciții militare fără precedent în Marea Chinei. Cu ce i-a enervat Xi Jinping

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.09.2023 - 20:06
Zece state asiatice, exerciții militare în Marea Chinei de Sud. Cu ce i-a enervat Xi Jinping - Foto: https://www.defensehere.com/ (imagine cu caracter ilustrativ)

Zece state asiatice, exerciții militare fără precedent în Marea Chinei de Sud. Cu ce i-a enervat Xi Jinping. Trupele provenite din blocul de zece membri din Asia de Sud-Est au început marți exercițiile navale comune în largul Indoneziei.

SHARE

Zece state asiatice, exerciții militare fără precedent în Marea Chinei de Sud. Cu ce i-a enervat Xi Jinping.

ASEAN a desfășurat anterior exerciții comune cu alte țări, inclusiv cu Statele Unite, China, Rusia și alte state, dar aceasta este prima dată când astfel de exerciții vor fi o chestiune exclusivă pentru membri.

Zece state asiatice, exerciții militare fără precedent în Marea Chinei. Cu ce i-a enervat Xi Jinping

Indonezia este actualul președinte al blocului regional.

Comandantul indonezian, amiralul Yudo Margono, a deschis oficial exercițiile Asex-1 Natuna.

„De data aceasta, în special pentru țările ASEAN, desfășurăm exerciții comune la care vor participa doar nave din țările prietene”, a spus Margono.

Nave din Indonezia, Brunei, Malaezia și Singapore vor naviga de la Insula Batam către o locație din apropierea Insulelor Natuna, în apele disputate ale Mării Chinei de Sud, potrivit aa.com.tr.

„Țările prietene” au în comun de data aceasta și profunda nemulțumire și îngrijorare privind politicile liderului chinez, Xi Jinping.

Acesta a absentat nemotivat de la întâlnirea cu liderii lumii la G20, ce s-a desfășurat la New Delhi. Cabinetul său nu a dat nicio explicație, de unde toată lumea a înțeles că Jinping nu mai este interesat de principii comune cu țările participante. 

Harta lui Xi Jinping a stârnit noi tensiuni

Gestul a coincis cu lansarea de către Beijing a unei noi hărți „oficiale” a Chinei, care a înfuriat New Delhi și o mare parte a restului Asiei. Și nici Rusia nu s-a simțit prea bine cu pretențiile „marelui prieten”, Xi, după cum îl numea Putin.

Ediția din 2023 a hărții standard a Chinei a fost lansată de Ministerul Resurselor Naturale și include pretențiilor teritoriale litigioase din Marea Chinei de Sud, precum și părți contestate din India și Rusia.

Citește și: Japonia, din nou o putere militară în fața Chinei. Va avea cele mai multe avioane F-35 din afara SUA

Această hartă a produs conflicte tensionate cu Indonezia, Vietnam, Malaezia, Brunei și Filipine, toate având revendicări concurente. India și Rusia „pierd” și ele teritorii pe noua hartă a Chinei.

Harta cu „nouă liniuțe”, demarchează ceea ce Beijingul consideră granița sa maritimă, revendicând aproape în totalitate Marea Chinei de Sud. O a zecea liniuță se afla la estul Taiwanului.

Citește și: India ia în calcul o acțiune militară dacă Beijingul invadează Taiwanul. Marina, o forță uriașă

Statul indian Arunachal Pradesh și extremul nord-est al Chinei, la granița cu Rusia, unde se află insula Bolșoi Ussuriski, o insulă la confluența râurilor Amur și Ussuri, erau, de asemenea „teritoriu chinez”.

Xi Jinping se pare că nu mai ține cont de acordul semnat în urmă cu aproape 20 de ani cu Rusia pentru a împărți insula. .

Deși se atepta ca exercițiile Asex-1 nu sunt axate pe luptă, ci pe antipiraterie și dezastre, sunt totuși interpretate ca o demonstrație a unității într-un moment în care China se află într-o politică agresivă continuă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te