Rusia se declară pregătită să continue dialogul cu SUA, unele exerciții militare „se încheie”

DE Daniel Toșa | 15.02.2022 - 09:00
Rusia se declară pregătită să continue dialogul cu SUA, unele exerciții militare „se încheie”/FOTO: kremlin.ru

Rusia este pregătită să continue dialogul cu Statele Unite și NATO și anunță că pune capăt unora dintre exercițiile militare care au alimentat temerile legate de o invazie rusă în Ucraina, i-au transmis luni șefii diplomației și apărării țării președintelui Vladimir Putin.

SHARE

Comentariile marchează o schimbare de ton pe fondul temerilor tot mai grave privind o invazie rusă în țara vecină. Statele Unite și aliații săi au tras un semnal de alarmă în weekend că cele 100.000 de trupe rusești care înconjoară Ucraina ar putea invada în orice moment.

„Cred că posibilitățile noastre sunt departe de a fi epuizate", a declarat ministrul de externe Serghei Lavrov în legătură cu discuțiile de securitate cu SUA, adresându-se lui Putin într-o întâlnire televizată de la o masă lungă din Kremlin, relatează The Moscow Today.

Lavrov a spus că va sugera „continuarea și intensificarea" dialogului, adăugând că discuțiile „cu siguranță nu ar trebui să continue la nesfârșit".

Citește și:Putin se va hotărî în 48 de ore dacă invadează Ucraina. A alocat 500 de miliarde $ pentru război

Luna trecută, Rusia și-a exprimat nemulțumirea atunci când SUA și NATO au respins unele dintre cererile sale cheie de securitate. În schimb, Washingtonul și NATO au stabilit o serie de domenii în care cooperarea în materie de securitate cu Moscova ar putea fi sporită.

Întrebat de Putin dacă Rusia și SUA ar putea găsi domenii de acord, Lavrov a spus că „există întotdeauna o șansă".

Lavrov a declarat că răspunsul Rusiei la propunerile SUA a fost prezentat într-un document de 10 pagini.

Citește și:Euronews România, o televiziune plătită din bani publici românești, dar controlată de la Budapesta

Într-o întâlnire separată cu Putin, ministrul apărării, Serghei Șoigu, a declarat că unele dintre exercițiile militare și navale la scară largă ale Rusiei - care au avut loc în toate districtele sale militare și au implicat aproape toate flotele sale - se apropie de sfârșit.

„Unele dintre aceste exerciții se apropie de sfârșit, altele vor fi finalizate în viitorul apropiat", i-a spus Shoigu lui Putin.

El nu a precizat dacă acestea includ exercițiile comune în curs de desfășurare ale Rusiei cu Belarus, care au sporit îngrijorările legate de o invazie a Ucrainei și care sunt programate să se încheie la 20 februarie.

Luni, ministrul ucrainean al apărării a salutat ceea ce a numit o rundă „pozitivă" de discuții telefonice cu omologul său belarus, menite să dezumfle tensiunile alimentate de masivele exerciții militare ruso-belaruse.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te