Putin se va hotărî în 48 de ore dacă invadează Ucraina. A alocat 500 de miliarde $ pentru război

DE Adina Mutăr | Actualizat: 15.02.2022 - 10:36
Va da sau nu va da Putin ordinul de război în Europa/foto: reuters

Președintele rus a amânat răspunsul pentru Occident în privința garanțiilor oferite și nici n-a hotărât încă dacă recunoaște cele două „republici” din Donbass. Însă, armata a primit provizii pentru o lună, inclusiv spitale de campanie și se așteaptă ordinul de invazie.

SHARE

Putin a aprobat, în principiu, răspunsurile Ministerului de Externe către Occident cu privire la garanțiile de securitate pe care le solicită Moscova, a declarat luni Kremlinul, care a subliniat că „diplomații ruși finalizează textul răspunsurilor”, care vor fi făcute publice la „momentul oportun”.

Marți, președintele rus Vladimir Putin și cancelarul german Olaf Scholz vor discuta despre dezescaladarea în jurul Ucrainei, garanțiile de securitate și gazoductul Nord Stream 2 în cadrul unei întâlniri, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește și

Cristian Diaconescu: Marea Neagră este blocată militar și la nord, și la sud de trupele rusești

Președintele Ucrainei, reacție la afirmațiile ambasadorului: Aderarea la UE și NATO rămân prioritare

Scholz va vizita Moscova la 15 februarie, unde va avea prima sa întâlnire față în față în calitate de cancelar german cu Putin. La 14 februarie, Scholz a mers la Kiev.

Este o ultimă încercare de a se evita un război în Europa, Scholz cerând președintelui rus să dea o dovadă că vrea să evite conflictul înainte de sosirea sa la Moscova.

Rusia își susține cererile din 17 septembrie privind garanțiile de securitate ale SUA conform cărora Ucraina nu se va alătura NATO și alianța vestică își va opri expansiunea în Europa de Est.

Până acum, nu a existat niciun semn din partea Rusiei că dorește dezescaladarea crizei privind Ucraina.

Soldații de la granița cu Ucraina au primit provizii pentru o lună, inclusiv spitale de campanie

Între timp, armata rusă și-a încheiat desfășurarea de-a lungul granițelor terestre și maritime ale Ucrainei. Cei 130.000-150.000 de militari au primit provizii pentru o lună și sprijin medical pentru potențiale victime ale invaziei, inclusiv spitale de campanie și plasmă.

Putin nu pare să fie descurajat de amenințarea repetată a președintelui Joe Biden cu sancțiuni fără precedent, dacă Rusia va merge mai departe cu invazia. Ambasadorul Rusiei în Suedia, Viktor Tatarințev, a spus-o pe șleau că președintele „nu dă niciun rahat pe toate sancțiunile lor”.

Putin se crede îndreptățit să facă această „demonstrație de forță”, nu doar campania militară împotriva Ucrainei, dar și asigurarea Siriei,  pentru a menține economia rusă pe linia de plutire pe fondul sancțiunilor americane și europene.

Surse de informații americane raportează că Kremlinul a alocat 500 de miliarde de dolari pentru costurile unui război împotriva Ucrainei și contează pe China pentru sprijin pentru a rezista sancțiunilor occidentale, potrivit Debkafile.

Kievul se pregătește pentru evacuarea locuitorilor

Luni, primarul Kievului, Vitalii Klitschko a anunțat că are un plan pregătit pentru evacuarea a trei milioane de locuitori ai orașului.

El a ascultat estimarea de vineri a consilierului american pentru securitate națională, Jake Sullivan, conform căreia armata rusă va intra în Ucraina din Belarus și va parcurge cei 200 de kilometri până la capturarea Kievului în 72 de ore.

Secretarul Apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, va participa la o întâlnire cu omologii săi din NATO la Bruxelles săptămâna aceasta pentru a pregăti răspunsul Alianței la orice atac asupra suveranității ucrainene.

Informațiile Pentagonului ar indica un plan detaliat în care Moscova va lansa un baraj de atacuri cu rachete și bombe, urmate de o invazie terestră după „toate regulile războiului”.

Companiile aeriene își redirecționează zborurile

Companiile aeriene comerciale au început să anuleze sau să-și redirecționeze zborurile.

Compania aeriană olandeză KLM a anulat ieri toate zborurile către Kiev, în timp ce transportatorul ucrainean SkyUp a fost forțat să devieze un zbor către Moldova, după ce compania care deținea avionul a refuzat să-l lase să intre în spațiul aerian ucrainean.

Există indicii că o serie de alte companii aeriene vor începe, de asemenea, să suspende zborurile începând de astăzi, transportatorul german Lufthansa aflându-se printre cei care afirmă că ia în considerare mutarea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te