Atacurile au fost întreprinse de vehicule de suprafață fără pilot, USV-uri, și vehicule aeriene fără pilot, UAV. Videoclipul realizat în timpul atacului a fost un succes de propagandă pentru Kiev, scrie www.19fortyfive.com. Asemenea succese sunt esențiale pentru menținerea sprijinului pentru război la nivel național și în întreaga coaliție internațională care susține în prezent Ucraina.
Importanța Sevastopolului
Atacul pare să fi avut doar efecte militare limitate, dar este important din punct de vedere strategic, deoarece Rusia nu mai poate asigura securitatea Sevastopolului.
Citește și: EXCLUSIV Andrii Zagorodniuk, fost ministru al Apărării din Ucraina: „Putem obține o victorie”
Menținerea flotei la Sevastopol este crucială pentru obiectivele Moscovei în acest conflict. Fără Sevastopol, Rusia s-ar lupta să mențină o forță navală semnificativă în Marea Neagră, deoarece altor porturi disponibile le lipsesc facilitățile naturale și artificiale necesare pentru a menține flota pregătită.
Citește și: Erdogan l-a convins pe Putin ca Rusia să permită exporturile de cereale din Ucraina
Rusia și-a pierdut principalele șantiere navale din regiune când Ucraina și-a câștigat independența în 1991, dar și ca urmare a distanțării Kievului de Moscova din 2014, după invadarea Crimeei. Într-adevăr, îngrijorarea că Kievul ar putea abroga sau nu ar reînnoi contractul de închiriere asupra Sevastopolului a contribuit la anexarea Crimeei. Neutralizarea Sevastopolului ar afecta capacitatea Rusiei de a proiecta putere în Marea Mediterană și nu numai.
#Ukraine: Remarkable video of today's attack on the Russian Sevastopol Naval Base.
— 🇺🇦 Ukraine Weapons Tracker (@UAWeapons) October 29, 2022
Ukrainian Uncrewed Surface Vessels (Drone boats filled with explosives) apparently managed to hit a Project 11356R frigate (presumably Admiral Makarov) & the Ivan Golubets Project 266M minesweeper. pic.twitter.com/6nJVkwvgKW
Vestind o nouă eră
Nu este prima dată când Ucraina atacă nave rusești aflate în repaus. În martie, rachetele balistice ucrainene au scufundat nava de debarcare Saratov în portul Berdiansk, avariand alte două nave de aterizare în acest proces. Mai mult, accesul Ucrainei la rachetele antinave occidentale a făcut deja Marea Neagră inospitalieră pentru navele rusești. Rusia nu se mai poate baza pe un asalt amfibiu împotriva Ucrainei și nu poate amenința în mod plauzibil transporturile de cereale ucrainene cu nave de război de suprafață. În cea mai mare parte, navele rusești au fost retrogradate să acționeze ca artilerie de țărm cu rază lungă.
Trebuie să remarcăm că atacul de la Sevastopol nu a fost un succes deplin. Apărarea rusă pare să fi distrus unele dintre drone înainte ca acestea să-și poată atinge ținta.
Cu toate acestea, atacul ar trebui să alarmeze autoritățile navale din întreaga lume.
Stăpânirea Rusiei
Acest atac cu siguranță nu a fost un Pearl Harbor, dar oferă câteva lecții atât pentru atacatori, cât și pentru apărători. În viitor, atacatorii vor folosi nave-mamă cu rază lungă de acțiune – cel mai probabil submarine, dar și nave comerciale – pentru a elibera UAV-uri, USV-uri și vehicule submarine fără pilot cât mai aproape de țintă.
Neutralizarea apărării fizice, cinetice și electronice a unui port este posibilă, dar nu este ușoară, mai ales împotriva unui adversar capabil, care se așteaptă să fie atacat.
În ceea ce privește viitorul acestui război, atacul nu face decât să evidențieze cât de prost a mers războiul pe mare pentru Rusia, care a început conflictul cu avantaje uriașe.
Deși Moscova a anunțat că va renunța la acordul de transport de cereale încheiat cu Ucraina la începutul războiului (reluat în această după masă - n.red. ), nu este exclus ca Rusia să recurgă la atacuri submarine sau cu rachete de croazieră cu rază lungă.
Oricare dintre acestea s-ar dovedi extrem de dăunătoare pe scena internațională, mai ales atunci când vor atinge transporturile de cereale destinate țărilor în curs de dezvoltare.