EXCLUSIV Andrii Zagorodniuk, fost ministru al Apărării din Ucraina: „Putem obține o victorie”

DE Octavia Constantinescu | Actualizat: 02.11.2022 - 20:13

Într-o intervenție la 2022 Newsweek Defense Summit, Andrii Zagorodniuk, fost ministru al Apărării din Ucraina, a vorbit despre evoluția războiului din țara sa și despre posibilitatea ca Ucraina să iasă învingătoare din confruntarea cu Rusia.

SHARE

Sabin Orcan: Este în legătură cu noi un fost ministru al Apărării din Ucraina, domnul Andrei Zahorodniuk, pe care-l salut. Să-i urăm un călduros bun venit domnului Zahorodniuk. Excelență, vă mulțumim pentru intervenția de astăzi. Prima mea întrebare este ce lecții a învățat armata ucraineană din acest război?

Andrii Zahorodniuk: În primul rând, vă mulțumesc foarte mult pentru invitația la conferință și bună ziua tuturor românilor care ne privesc astăzi. Și vă mulțumesc pentru interesul arătat Ucrainei.

Și, într-adevăr, a învăța lecții este primul lucru pe care trebuie să îl facem. Unul dintre primele lucruri, pentru că acesta este un război absolut fără precedent, mai ales pentru istoria modernă, și, evident, trebuie să facem tot posibilul ca să învățăm lecțiile.

Să înțelegem ce a mers prost. Să înțelegem cum să prevenim următoarele conflicte de acest gen. Și, bineînțeles, trebuie să evităm orice oportunitate de continuare a escaladării. Și trebuie să ne asigurăm că agresorul eșuează, că nu există niciun dubiu că un astfel de comportament, că ceea ce demonstrează Rusia nu va avea succes, că va eșua și că nu are șanse de a se repeta în viitor.

Așa că, desigur, sunt multe și diferite, multe lecții diferite pe care le vom învăța. Și învățăm astăzi din război și asta vreau să spun, atât politic, cât și militar.

Deci, în primul rând, trebuie să spun că, știți, îmi amintesc cum am călătorit în jurul lumii și în timpul în timpul războiului din Ucraina, începând din 2014 și până în 2022. Și mulți, mulți oameni, mulți politicieni din întreaga lume nu au înțeles adevărata natură a regimului lui Putin. Ei încă se așteptau că este posibil să construiască niște relații previzibile și adecvate cu Putin în momentul în care acesta făcea crime în Siria, când făcea crime în Donbass, când evitau, știți, invadau Crimeea. Înainte de asta, au invadat Georgia.

Deci, au fost destule cazuri mai mici, încă tragice și încă dramatice, despre care mulți oameni au crezut că nu sunt un indicator al începerii a ceva oribil.

Putin și-a întărit astfel convingerea că poate merge mai departe. Și-a spus, bine, deci dacă lumea tolerează Georgia, pot să fac același lucru și în Crimeea. Dacă pot face asta în Crimeea, atunci pot face și în Siria. Dacă pot să fac în Siria, pot să o fac și în Donbass și așa mai departe.

Și apoi a continuat să ucidă oameni. A continuat să tortureze oameni în Donbass. A continuat să încalce toate legile internaționale posibile, legilor penale, ale drepturilor omului etc.. Și încă mai sunt mulți oameni în întreaga lume, inclusiv în Europa continentală, care au crezut că sunt posibile relații predictibile și stabile cu Rusia.

Așadar, aceasta este una dintre lecțiile pe care trebuie să le învățăm. Un dictator, o persoană brutală și criminală nu poate fi cineva cu care să ai relații corecte. Așa că trebuie să învățăm cu toții acest lucru.

Acum suntem pe punctul de a face o greșeală asemănătoare, pentru că, în momentul de față, mulți politicieni vorbesc despre faptul că trebuie să negociem cu Putin, să ajungem la un fel de înțelegere și vom putea continua să ducem o viață normală, așa cum am avut-o înainte. Pot să vă spun că poporul ucrainean este, evident, foarte dornic să aibă o viață normală ca înainte. Dar acest lucru nu este posibil deoarece Putin încalcă atât de multe linii. A făcut atât de multe lucruri brutale. A ucis nenumărate persoane și încă o face.

Evident, știți de la știri, cazuri precum Mariupol, unde a distrus întregul oraș, etc.. Este cred că în mod normal te-ai aștepta ca politicienii din întreaga lume să înțeleagă că trebuie să câștigăm acest război. Aceasta trebuie să fie o lecție pentru întreaga lume că acest război se termină odată cu victoria.

Cu toate acestea, vedem discuții despre negocieri, să găsim un echilibru și așa mai departe. Deci, ceea ce nu am învățat din Georgia, și mă refer aici la întreaga comunitate democrată, nu am învățat în totalitate din Georgia, Crimeea, Siria, Donbass, unii oameni încă nu au învățat nici astăzi. Și nu ne putem permite asta. Și, bineînțeles, trebuie să ne uităm la componenta militară masivă în acest sens.

Așadar, tot ceea ce se va întâmpla pe plan politic, umanitar și așa mai departe va depinde de un singur lucru, de modul în care acest război se va încheia din punct de vedere militar. Așadar. Acest război înseamnă că avem 750.000 de oameni care luptă, și acestea sunt doar forțele armate, și mai avem încă aproximativ 250.000 de oameni. Deci, în total, avem în jur de un milion de oameni în uniformă care luptă împotriva rușilor.

Rusia pierde în acest moment, după cum știți. În același timp, este încă foarte dificil. Este extrem de tragic. Și avem o mulțime de activități pe care trebuie să le analizăm. Avem echipamente occidentale care lucrează în Ucraina. Sunt multe lecții acolo, cum funcționează.

Citește și: Newsweek Defense Summit. Geoană: „Reconfirm acțiunea NATO de a apăra fiecare cm de teritoriu”

Dacă vă amintiți, prima bătălie în acest război a fost bătălia pentru Kiev, așa cum a numit-o presa. Mulți oameni au luptat cu cocktailuri Molotov și mulți oameni au luptat cu niște arme învechite. Și, bineînțeles, forțele armate ucrainene au intervenit cu toate capabilitățile lor, care s-au terminat la un moment dat. Așa că acum avem câteva modele occidentale de arme, unele dintre ele vechi, altele noi.

Dar pot să vă spun că acest război va fi câștigat prin tehnologie. Așa că oricine are un avantaj tehnologic va câștiga acest război. Așa că vorbim despre sisteme autonome, vorbim despre drone, vorbim despre război cibernetic, securitate cibernetică, arme cibernetice. Vorbim despre războiul electronic, pe care Rusia desfășoară în mod substanțial și împotriva căruia luptăm. Vorbim despre inteligența artificială.

Oricine a declanșat atacul din Marea Neagră, în Sevastopol, acelea erau arme autonome. Am putut vedea că canalul video live a fost stabilit pe o distanță de peste 200 de kilometri, ceea ce este remarcabil din punct de vedere tehnologic pentru această navă atât de mică, am văzut drone și așa mai departe. Deci așa se va dezvolta acest război. Intrăm într-un război din ce în ce mai tehnologic. Și, evident, această lecție pe care trebuie să o analizăm. Și acesta este un lucru pe care noi pe care trebuie să îl realizăm și să ne pregătim pentru el.

Sabin Orcan: Mă întrebam, ați menționat dorința oamenilor de a reveni la o viață normală. Are guvernul ucrainean un plan clar pentru a pune capăt acestui război, în afară de negocierile diplomatice? Sunteți sigur că puteți câștiga acest război? Puteți alunga trupele rusești din țara dumneavoastră?

Andrii Zahorodniuk: În primul rând, noi am reușit să facem ca întreaga țară să lupte în război. Avem un sprijin masiv din partea întregii populații. Asta este ceea ce uneori se numește război total. Noi îl numim război comprehensiv. Acesta este atunci când întreaga țară luptă. Și am învățat că, cu o astfel de abordare, Ucraina este invincibilă. Așa că pur și simplu au zero șanse de reușită.

Bineînțeles, cel mai rău scenariu pentru noi este ca războiul să se prelungească într-unul de uzură, să devină un soi de conflict înghețat. În unele zone ar fi, în esență, o încetare a focului de facto, dar bazată doar pe faptul că niciuna dintre părți nu poate obține un avantaj decisiv. Așadar, acesta este un scenariu foarte periculos. Trebuie să îl evităm pentru că, bineînțeles, va duce la oboseală. Va duce la epuizarea resurselor și așa mai departe.

Cu toate acestea, este posibil ca Ucraina să obțină de fapt o victorie decisivă. Dacă ne uităm la Harkov, dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Herson, unde forțele rusești se retrag, forțele rusești nu sunt atât de invincibile, așa cum mulți au crezut înainte de începerea războiului.

Citește și: Europenii sună trezirea în fața ambițiilor globale ale Chinei, dar Berlinul joacă pe cont propriu

Ele pot pierde și de fapt pot fugi. Și motivul pentru care fug este că nu au încredere în comandanții lor. Ei înțeleg că nu vor câștiga acest război. Înțeleg că sunt mult mai slabi decât se așteptau și că în prezent se află în situația de a fi serios demotivați. Așa că, de îndată ce ceva nu merge conform planului, de îndată ce văd că Ucraina avansează, încep să plece, încep să fugă. Și astfel, dacă vă uitați pe hartă la regiunile pe care le-au invadat la început, prima săptămână de război, primele două săptămâni de război, și unde ne aflăm acum, diferența este uluitoare. Și am văzut momente în care am eliberat zeci de sate pe zi. Deci, da, este posibil.

De asemenea, nu este posibil să ne uităm la un acord de pace realist sau la un fel de acord negociat, pentru că, pur și simplu, Putin nu este acea persoană care pare a fi capabilă, în primul rând, să ajungă la orice fel de acord. Noi credem cu tărie că motivul pentru care face presiuni în acest moment pentru un fel de încetare a focului și pentru un fel de discuții se bazează doar pe nevoia sa de a obține o pauză operațională pentru a-și reveni, deoarece în acest moment este extrem de epuizat. Forțele sale sunt epuizate. Au nevoie de câteva luni, câteva luni sau un an, așa cum speră ei, pentru a se recupera și a reconstrui. Dar obiectivele sale strategice nu s-au schimbat nicio secundă.

Și chiar dacă ne uităm la discursul său recent din cadrul Forumului Valdai, de care nu aveam nevoie, că oricum știam asta. Dar asta este o altă ilustrare. Obiectivele sale nu se schimbă. Este în continuare ferm hotărât să ucidă nenumărate persoane. Este în continuare absolut fericit să facă ceea ce face. Și singura problemă pe care o are este că nu poate reuși. Asta e tot. Deci, într-o astfel de situație, nu există absolut nicio altă cale de a câștiga. Dar pentru a câștiga, trebuie să câștigăm și Putin trebuie să eșueze. Și asta este singura lecție pe care istoria va trebui să o învețe. Astfek, următorul război ca acesta este doar o chestiune de timp.

Sabin Orcan: Vă mulțumesc foarte mult, domnule Zahorodniuk, pentru această discuție. Noi sperăm cu adevărat că veți câștiga. Slava Ucraina!

Andrii Zahorodniuk: Vă mulțumesc foarte mult.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te