Rusia, furibundă că nu i-a ieșit planul secret al FSB împotriva „expansiunii României în Moldova”

DE Adina Mutăr | Actualizat: 28.04.2023 - 16:49
Deputatul Șor Marina Tauber în timpul unui protest-Foto: Profimedia Images

Oficialii ruși s-au lansat într-un atac fără precedent la adresa Republicii Moldova, României și Uniunii Europe care vrea „să preia spațiul post-sovietic”. Planul FSB pe 10 ani de aservire a Moldovei de către Rusia nu a ieșit.

SHARE

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat vineri că UE încearcă să acapareze spațiul post-sovietic, referindu-se la misiunea blocului în Moldova.

Comentând recenta decizie a UE de a înființa o nouă misiune „parteneră” în Moldova, Zaharova a spus că aceasta va fi desfășurată în cadrul Politicii Externe și de Securitate Comune, sugerând caracterul militar al misiunii.

Atac fără precedent al Rusiei la adresa Republicii Moldova, României și Uniunii Europe 

„Numele nu trebuie să creeze iluzii despre ceea ce vor face reprezentanții UE acolo, exercitând de facto guvernarea externă a Moldovei”, a subliniat Zaharova.

Ea a susținut că UE s-a transformat dintr-o uniune economică într-un „instrument geopolitic al SUA și al NATO”, luând acțiuni de confruntare deschise împotriva Rusiei.

"Noua prezență a UE în Moldova nu contribuie la stabilizarea situației din țară și din regiunea învecinată. Prin urmare, ar trebui tratată în mod corespunzător", a subliniat aceasta.

Moscova o acuză pe președinta Maya Sandu și guvernul condus de premierul Dorin Recean, cunoscuți pentru poziția lor pro-occidentală, că sunt mandatari occidentali împotriva Rusiei.

„Conducerea Moldovei și-a distrus în mod efectiv limba și acum își distruge propria suveranitate”, a declarat vineri și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Citește și: Kremlinul acuză Varșovia că i-a furat banii ambasadei, transferându-i în contul Parchetului

"Ei și-au distrus deja limba, deoarece ei nu o mai numesc limba moldovenească. Vedem o derivă către absorbția de către România. Vedem acțiuni care vizează restrângerea în mod deliberat a propriei suveranități și așa mai departe", a spus el. 

Și vicepreședintele Consiliul de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, s-a lansat într-o tiradă împotriva Moldovei și României, în urma deciziei premierului Dorin Recean de a interzice intrarea în Moldova a unor oficiali ruși, inclusiv a președintelui rus Vladimir Putin, potrivit Tass.

Citește și: România se înarmează cu drone Bayraktar de 321.000.000 $. Au distrus tancurile lui Putin în Ucraina

Rusia nu ar trebui să poarte discuții cu actualii lideri ai Moldovei, care „au vândut-o României”, a declarat vineri vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, Dmitri Medvedev, potrivit Tass.

„Șefii locali moldoveni au vândut șara României, trădându-și Patria Mamă. Și nu are rost să vorbim despre nimic", a scris Medvedev pe Telegram.

Planul secret al FSB de supunere a Moldovei

Un plan secret elaborat de serviciul de securitate al Rusiei, FSB, detalia acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova, inclusiv prin sprijinirea grupurilor pro-ruse, utilizarea Bisericii Ortodoxe și amenințarea cu oprirea aprovizionării cu gaze naturale.

Planul, care se întinde pe 10 ani, fusese întocmit pentru a împiedica opțiunea  Moldovei către Occident, ce include relații mai strânse cu NATO, precum și pentru a anula o cerere de aderare la Uniunea Europeană.

În document, se face referire în mod repetat la importanța împiedicării Moldovei să adere la NATO.

A fost obținut și dezvăluit pentru prima dată de un consorțiu de mass-media, inclusiv VSquare și Frontstory, RISE Moldova, Expressen în Suedia,  Centre for Investigative Journalism, Yahoo News și Delfi.

CNN a văzut documentul integral, care pare să fi fost scris în 2021 de către Direcția pentru Cooperare Transfrontalieră a FSB.

Titlul său este „Obiective strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova”.

Planul prevede ca Moldova să fie dependentă de importurile de gaze rusești,  declanșarea conflictelor sociale, precum și încercarea de a bloca eforturile Moldovei de a câștiga influență în regiunea separatistă pro-rusă a Transnistriei, unde sunt staționați 1.500 de soldați ruși.

Documentul de cinci pagini este o foaie de parcurs, cu obiective pe termen scurt, mediu și lung.

Printre obiectivele imediate se numără „sprijinirea forțelor politice moldovenești care susțin relații constructive cu Federația Rusă” și „neutralizarea inițiativelor Republicii Moldova care vizează eliminarea prezenței militare ruse în Transnistria”.

Obiectivele pe termen mediu includ „opoziție față de politica expansionistă a României în Republica Moldova” și „opoziție față de cooperarea dintre Republica Moldova și NATO”.

Documentul FSB stabilește obiective pe termen lung, inclusiv „crearea unor grupuri stabile de influență pro-ruse în elitele politice și economice din Republica Moldova” și „formarea unei atitudini negative față de NATO”.

Întrebat despre document, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că nu are cunoștință de un asemenea plan.

„Nu exclud ca acesta să fie un alt fals. Rusia a fost întotdeauna și rămâne deschisă să construiască relații de bună vecinătate, reciproc avantajoase, inclusiv cu Moldova”, a declarat Peskov, potrivit CNN

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te