Rusia, campanie de dezinformare împotriva vaccinului Pfizer pentru a-și promova propriul vaccin

DE Miruna Moldoveanu | 08.03.2021 - 13:15
Rusia a lansat o campanie de dezinformare împotriva vaccinului anti-Covid al Pfizer/FOTO: Getty

Serviciile de informații ale Rusiei au lansat o campanie de dezinformare despre vaccinul anti-COVID Pfizer, primul vaccin împotriva coronavirusului autorizat în Statele Unite și Uniunea Europeană, scrie Insider.

SHARE

Patru publicații controlate de agențiile de informații ale Rusiei diseminează informații care pun sub semnul întrebării eficacitatea și siguranța vaccinului anti-Covid al Pfizer-BioNtech, potrivit Wall Street Journal care citează surse din interiorul Departamentului de stat american.

Scopul campaniei de manipulare este de a-i face pe americani să se întrebe dacă SUA a aprobat prea rapid vaccinul anti-Covid al Pfizer și al partenerului său german BioNTech.

„Putem spune că aceste publicații sunt legate direct de serviciile de informații ale Rusiei”, a declarat pentru WSJ unul dintre oficialii Departamentului de stat.

Citește și: DOCUMENT Restaurantele și cafenelele, în interior, închise iar în București. Noi restricții

„Sunt deținute de străini din afara Statelor Unite. Ele variază mult ca număr de cititori, ton, audiență, dar toate fac parte din ecosistemul rusesc de propagandă și dezinformare”, a explicat acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat în luna noiembrie a anului trecut că speră ca țara sa să distribuie controversatul vaccin Sputnik V altor țări.

Moscova a lansat o campanie de dezinformare împotriva vaccinului anti-COVID al Pfizer

Rusia a anunțat în 11 augusut că a dezvoltat cu succes Sputnik V, „primul” vaccin anti-Covid în lume, în circumstanțe discutabile, aprobându-l înainte de finalizarea studiilor avansate din faza 3.

În Statele Unite și Uniunea Europeană finalizarea acestor studii este obligatorie înainte ca un vaccin să fie autorizat de Administrația pentru Medicamente și Alimente, respectiv Agenția Europeană pentru Medicamente.

Citește și: Fost deputat AUR, condamnat penal, îndeamnă la nepurtarea măștii, în proteste de stradă

Aprobarea rapidă a Sputnik V i-a făcut pe unii să se întrebe dacă producătorii de vaccinuri din Rusia au fost presați de Kremlin pentru a dezvolta în condiții mai puțin sigure pentru ca Moscova să aibă un avantaj în cursa globală pentru un vaccin anti-Covid.

Serviciile de informații americane cred acum că noua campanie de dezinformare privind vaccinul Pfizer este o nouă modalitate prin care Kremlinul încearcă să își promoveze propriul vaccin, potrivit WSJ.

Rusia încearcă să promoveze vaccinul Sputnik V răspândind fake-news

Ungaria a autorizat vaccinul Sputnik V și mai multe state europene și-au manifestat interesul pe acesta în contextul în care vaccinurile aprobate pentru administrare de către Agenția Europeană pentru Medicamente sunt livrate cu întârziere.

UE a autorizat vaccinurile Pfizer/BioNTech, Moderna și AstraZeneca/Oxford, urmând să discute în 11 martie aprobarea vaccinului dezvoltat de compania Johnson & Johnson (Janssen).

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat deja în Statele Unite la finalul lunii februarie, potrivit Insider, citat de HotNews.

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2021 NEWS INTERNATIONAL S.A.