Rusia ar fi ucis un pilot NATO de F-16 din Danemarca la un centru de antrenament din Ucraina

DE Adina Mutăr | Actualizat: 19.01.2025 - 17:46

Rusia ar fi ucis un pilot NATO de F-16 din Danemarca la un centru de antrenament din Ucraina. Atacul, efectuat cu o rachetă Iskander-M, a vizat o clădire universitară transformată în centru de instrucție, distrugând o mare parte din etajul al patrulea.

SHARE

Rusia ar fi ucis un pilot NATO de F-16 din Danemarca la un centru de antrenament din Ucraina.

Au apărut rapoarte, neconfirmate oficial, care indică faptul că pilotul de luptă danez și instructorul F-16 Jeppe Hansen a fost ucis într-o lovitură cu rachete asupra unui centru de antrenament militar ucrainean din Krivîi Rih, regiunea Nipropetrovsk. 

Rusia ar fi ucis un pilot NATO de F-16 din Danemarca la un centru de antrenament din Ucraina

Jeppe Hansen, un veteran cu o vastă experiență în pilotarea aeronavelor F-16, a jucat un rol esențial în pregătirea multor piloți ucraineni în manipularea aeronavei. 

Danemarca și Olanda au fost primele națiuni care au donat Ucrainei avioane de luptă F-16 fabricate în SUA, deoarece aceste avioane, achiziționate în anii 1980, fuseseră eliminate treptat în favoarea mai avansatului F-35A. Predarea a început la 1 august 2024, marcând un impuls semnificativ pentru capacitățile aeriene ale Ucrainei.

Pierderea primului F-16 operat de Ucraina în circumstanțe misterioase la doar câteva săptămâni mai târziu a ridicat întrebări cu privire la provocările cu care se confruntă tranziția la aceste avioane.

Atât Danemarca, cât și Olanda au acordat Ucrainei permisiunea de a-și folosi F-16 pentru lovituri în adâncurile teritoriului rus. 

Contrastul puternic dintre F-16 și flota anterioară a Ucrainei de MiG-29 din era sovietică a stârnit dezbateri cu privire la rapiditatea recalificării piloților.

Citește și: RECORD Un avion F-16 al Ucrainei a doborât 6 rachete rusești într-o misiune. Cum a fost posibil?

S-a pus problema ca unii contractori NATO să fie desfășurați pentru a opera aceste sisteme avansate, ca în cazul altor echipamente de înaltă tehnologie, precum sistemele de apărare antirachetă Patriot, care au fost introduse în funcțiune cu asistență străină, potrivit Bulgarian Military.

Guvernul ucrainean a cerut ca SUA și NATO să trimită instructori care să ajute la pregătirea a 150.000 de recruți destinați primelor linii.

Citește și: Biden a burdușit Ucraina cu rachete aer-sol pentru avioanele F-16 ca să atace obiective ale Rusiei

Una dintre provocările desfășurării instructorilor NATO în Ucraina este nevoia de a deturna resursele limitate de apărare aeriană pentru a proteja centrele cu instructori străini de atacurile aeriene și cu rachete ale Rusiei, ceea ce riscă să atragă aliații mai direct în război.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te