Rusia are puterea de a distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova cu forța a cinci bombe de la Hiroșima

DE Adina Mutăr | Actualizat: 03.03.2023 - 10:48
Rusia amenință cu aruncarea în aer a depozitului Cobasna/Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea arunca în aer depozitul de muniție de la Cobasna, ce va distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova, susține un politolog rus, după ce Parlamentul Republicii Moldova a aprobat o declarație de condamnare a agresiunii ruse împotriva Ucrainei.

SHARE

În ședința de la 2 martie, parlamentarii moldoveni au votat în favoarea unui text introdus de partidul PAS al Maiei Sandu la 24 februarie, dată la care Rusia a  declanșat războiul pe scară largă asupra Ucrainei. 

Aliații lui Igor Dodon, fostul președinte prorus al Moldovei, au părăsit ostentativ sala.

Textul notează că, din 2014, Rusia poartă un război de agresiune neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, care s-a transformat într-un război pe scară largă din 2022. 

Declarația subliniază că acțiunile Rusiei constituie crime de război și reprezintă o încălcare gravă a principiilor de Drept international. 

Federația Rusă este chemată să pună capăt războiului și să-și retragă forțele de pe întregul teritoriu al Ucrainei în cadrul granițelor recunoscute internațional.

Citește și

VIDEO Descoperirea secolului în Piramida lui Keops. Scanările cu raze cosmice dezvăluie misterul

SUA sare în apărarea Republicii Moldova: Vor ajuta statul să contracareze amenințările cibernetice

La 1 martie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor [coprezidat de Igor Dodon ] al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova și-a înregistrat proiectul de declarație „privind garanțiile pentru menținerea păcii în Moldova” și parlamentarul comunist Vladimir Voronin a propus crearea unei comisii care să elaboreze un text comun al declarației. 

La ședința de la 2 martie nu au fost prezenți membri ai Partidului Șor.

La începutul săptămânii, la inițiativa partidului a avut loc un protest de câteva mii de oameni – participanții la protest au blocat autostrada.

Explozia de la Cobasna va distruge sud-vestul Ucrainei și Moldova

Ministerul rus al Apărării a acuzat că armata ucraineană se pregătește să atace Transnistria, pretextul fiind o provocare care implică trupe ucrainene deghizate în militari ruși, iar acest lucru nu va rămâne fără răspuns, potrivit Izvestia.

"În acest sens, nu ar trebui să existe nicio îndoială că forţele armate ale Federaţiei Ruse vor răspunde în mod adecvat la provocarea regimului de la Kiev, în cazul în care aceasta se va produce totuşi, şi vor asigura protecţia compatrioţilor noştri, a contingentului rus de menţinere a păcii, a membrilor Grupului Operaţional al Forţelor Ruse şi a depozitelor militare din satul Cobasna din Transnistria. Orice acţiune care reprezintă o ameninţare la adresa securităţii acestora va fi considerată, în conformitate cu dreptul internaţional, drept un atac împotriva Federaţiei Ruse", a punctat ministerul.

Oamenii Kremlinului au continuat amenințarea. Politologul Marat Bașirov a declarat că Ucraina și-a sporit semnificativ prezența militară de-a lungul graniței cu Transnistria, desfășurând peste 2.000 de militari și echipamente.

Acesta consideră că sunt suficiente forțe pentru a ataca Transnistria.

„De fapt, există un singur factor de descurajare. Adică depozitele de muniții din așezarea Cobasna unde erau depozitate arme din țările est-europene în urma prăbușirii Uniunii Sovietice.

Dacă există amenințarea că aceste depozite pot fi confiscate, ele vor fi pur și simplu aruncate în aer. Explozia va echivala cu aruncarea a cinci bombe de la Hiroșima și va distruge sud-vestul Ucrainei împreună cu Moldova” a declarat Bașirov.

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te