„Aceasta nu înseamnă că flota este scufundată, ci doar incapacitată, ceea ce înseamnă că nu poate efectua nicio acțiune ofensivă”, a declarat Yigal Levin, expert militar și fost ofițer al Forțelor de Apărare Israelului, pentru Radio NV.
Un atac subacvatic cu drone la Sevastopol a avariat un distrugător de mine rus și o fregată, pe 29 octombrie. Rusia a acuzat Ucraina că a trimis nouă drone în orașul-port. Ucraina nu și-a confirmat implicarea.
Atacul pare să fi avut doar efecte militare limitate, dar este important din punct de vedere strategic, deoarece Rusia nu mai poate asigura securitatea Sevastopolului.
Menținerea flotei la Sevastopol este crucială pentru obiectivele Moscovei în acest conflict. Fără Sevastopol, Rusia s-ar lupta să mențină o forță navală semnificativă în Marea Neagră, deoarece altor porturi disponibile le lipsesc facilitățile naturale și artificiale necesare pentru a menține flota pregătită.
Citește și: LIVE Alegeri SUA: Republicanii iau Camera, la Senat au prima șansă. Democrații au evitat dezastrul
Rusia și-a pierdut principalele șantiere navale din regiune când Ucraina și-a câștigat independența în 1991, dar și ca urmare a distanțării Kievului de Moscova din 2014, după invadarea Crimeei.
Într-adevăr, îngrijorarea că Kievul ar putea abroga sau nu ar reînnoi contractul de închiriere asupra Sevastopolului a contribuit la anexarea Crimeei. Neutralizarea Sevastopolului ar afecta capacitatea Rusiei de a proiecta putere în Marea Mediterană și nu numai.
Citește și: Foști politicieni ruși, reuniți în Polonia pentru a discuta cum să-l elimine pe Putin
În urma atacului, Rusia a lansat lovituri împotriva infrastructurii critice din 10 regiuni ucrainene pe 31 octombrie, provocând întreruperi de curent și apă în toată țara.
Președintele rus Vladimir Putin a spus atunci că este „un răspuns parțial” la atacul de la Sevastopol.