România se opune noului acord comercial al UE cu Ucraina. „Destabilizează piața agricolă”.
Cinci țări se opun noului acord dintre UE și Ucraina: România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Bulgaria.
Acordul a fost propus ca înlocuitor pentru regimul comercial fără vize care a expirat la începutul lunii iunie.
România se opune noului acord comercial al UE cu Ucraina. „Destabilizează piața agricolă”
„Cinci țări – Polonia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria și România – au ridicat problema noilor condiții comerciale cu Ucraina în cadrul unei reuniuni a Consiliului Agricultură al UE de astăzi. Acestea sunt convinse că noul acord în cadrul Zonei de Liber Schimb Aprofundate și Cuprinzătoare (DCFTA) ar putea destabiliza piețele europene”, a declarat o sursă, potrivit European Pravda.
Christophe Hansen, comisarul european pentru Agricultură și Alimentație, a confirmat că a fost discutat comerțul cu Ucraina în cadrul unei reuniuni a Consiliului UE din 14 iulie, la Bruxelles.
„La cererea unui grup de mai multe țări, am discutat și acordul revizuit cu Ucraina”, a declarat Hansen după întâlnire.
Comisarul european a reamintit că DCFTA din 2016 trebuia revizuit în 2021, dar acest lucru a devenit imposibil din cauza războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina.
Noile relații comerciale se referă la liberul schimb dintre cele două țări, apropiind Ucraina de piața internă a uniunii, în special în agricultură, pentru a stabili o relație de stabilitate pe termen lung.
Cinci țări europene insistă pe modificări ale acordului
„Astăzi au fost exprimate opinii diferite cu privire la acest acord și cred că este bine să avem o discuție sinceră în acest format. Am prezentat faptele despre acest acord și am spus că este în interesul superior al fermierilor noștri”, a declarat Hansen.
European Pravda scrie că cele cinci țări continuă să insiste asupra modificărilor proiectelor de amendamente la DCFTA care au fost deja convenite cu Ucraina.
La 30 iunie, Comisia Europeană a încheiat negocierile cu Ucraina privind principiile principale ale revizuirii Acordului de liber schimb cuprinzător și aprofundat (DCFTA) dintre Ucraina și UE, în urma expirarii Măsurilor Comerciale Autonome, care au introdus un tratament preferențial pentru exportatorii ucraineni până la 5 iunie 2025.
Noua versiune a acordului „stabilește un cadru previzibil și reciproc pe termen lung, în beneficiul exportatorilor, întreprinderilor și fermierilor de ambele părți și consolidează calea Ucrainei către aderarea la UE”.
Din 2022, comerțul dintre cei doi parteneri era guvernat de Măsuri Comerciale Autonome (MAA), un cadru temporar introdus după invazia la scară largă a Rusiei.
MAA au eliminat toate tarifele și cotele pentru exporturile agricole ucrainene către UE, oferind acces crucial la piețele europene în timpul războiului, în special pentru mărfuri precum cereale, porumb, ouă și carne de pasăre.
Deși textul integral al noului acord nu a fost încă publicat, au fost dezvăluite câteva detalii.
Ucraina s-a angajat să își alinieze treptat standardele de producție agricolă - inclusiv bunăstarea animalelor și utilizarea pesticidelor - cu cele ale UE până în 2028, în conformitate cu aspirațiile sale de aderare la UE.
Vor fi introduse mecanisme robuste de salvgardare pentru a proteja piețele UE, în special în cazurile în care importurile ar putea provoca perturbări semnificative fie la nivel de UE, fie la nivel național.
Pentru produsele sensibile, cum ar fi ouăle, zahărul și grâul, cotele vor fi majorate, dar menținute sub volumele comerciale istorice pentru a menține stabilitatea pieței. Articolele mai puțin sensibile vor înregistra creșteri moderate ale cotelor.
Unele produse vor fi complet liberalizate, cum ar fi produsele lactate precum laptele praf integral și laptele fermentat, precum și ciupercile și sucul de struguri.
Ucraina a fost de acord să crească semnificativ cotele pentru importurile de carne de porc, carne de pasăre și zahăr din UE, reducând sau eliminând în același timp taxele pentru alte produse.
Comisia consideră că acest lucru va spori oportunitățile de export pentru fermierii din UE, în special în statele membre care se învecinează cu Ucraina.