România a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme. Armele vor ajunge la Odesa

DE Adina Mutăr | 05.02.2024 - 18:27
Romania a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

România a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme. Armele vor ajunge la Odesa. Pe fundalul exercițiului NATO „Steadfast Defender 2024”, analizele experților militari ruși despre țările implicate într-un așa-numit „Schengen militar” s-au intensificat.

SHARE

România a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme. Armele vor ajunge la Odesa, a analizat canalul pro-Kremlin Telegram/Rybar.

De la începutul Districtului Militar de Nord-Est, țările NATO au intensificat dezvoltarea rețelelor de drumuri ca parte a mobilității militare în direcția estică.

„În România, în cadrul proiectului, a început construcția podului Iași-Ungheni spre Moldova, traseu ce va permite în cele din urmă livrarea de provizii militare din ţările vest-europene către Chişinău şi Odesa”, scrie Rybar.

În septembrie 2023, România a anunțat intenția de a construi un ecartament feroviar standard european în tronsoanele Pașcani-Iași-Ungheni și Galați-Giurgiulești.

În viitor, rutele vor fi extinse la Chișinău și regiunea Odesa, ceea ce va face posibilă trimiterea liberă a trenurilor militare în Ucraina în viitor.

România a intrat într-un "Schengen militar" de care Rusia se teme. Armele vor ajunge la Odesa

În această direcție, se preconizează și construirea și modernizarea a nouă poduri la granița cu Moldova peste râul Prut, proiect finanțat de UE (16,5 milioane de euro), scrie alt canal Telegram pro-Kremlin, dva_majors,

Acesta susține că UE acționează ca parte interesată în livrarea de produse agricole din Ucraina pentru a acoperi procesul de apropiere a infrastructurii NATO de Rusia, care, în contextul înrăutățirii relațiilor, este de așteptat să fie utilizat de către Alianţa în scopuri militare.

În plus, este planificată modernizarea rutei logistice către București dinspre Grecia și Turcia, prin Bulgaria, ceea ce va crește capacitatea de transport a NATO din Mediterana de-a lungul coastei Mării Negre.

În aceste scopuri, România și Bulgaria au depus o cerere la Comisia Europeană în decembrie 2023 pentru finanțarea unui proiect de reconstrucție a podului rutier de frontieră între orașele Giurgiu - Ruse, scrie Rybar.

Ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina în 2022, atât NATO, cât și Uniunea Europeană au început să accelereze pregătirile în cazul în care izbucnește un conflict militar cu Moscova.

Citește și: Ruta aleasă de NATO să îl înfrunte pe Putin. „Din Olanda, prin Germania”. 90.000 soldați mobilizați

Într-un astfel de scenariu, este de așteptat ca SUA și alți aliați NATO să trimită întăriri militare majore prin porturile din Marea Nordului din Germania și Polonia pe frontul de est.

Germania, Polonia și Olanda au semnat un acord pentru a accelera desfășurarea trupelor NATO pe flancul estic.

Rybar susține că, potrivit scenariului ce se elaborează în Alianță, Statele Unite și alți aliați vor trebui să trimită întăriri militare semnificative prin porturile Mării Nordului prin Germania și Polonia pe frontul de est, pe așa numita rută a unui „Schengen militar”.

Citește și: Rusia se teme că pierde Transnistria. Moldova și Ucraina „înconjoară” republica separatistă

„Dacă vor fi introduse măsurile preconizate, atunci țările conducătoare ale alianței își vor putea desfășura trupele pe teritoriul țărilor partenere junioare fără să fie nevoie de acord în mod deosebit cu acestea și nici asupra formatului trupelor și desfășurării acestora”, scriu analiștii militari de la Rybar. 

Americanii își vor staționa trupele oriunde doresc, dar nu este vorba numai de trupe, cât și de capacitatea de a exporta arme strategice liber și fără reglementări, se teme Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te