Rusia se teme că pierde Transnistria. Moldova și Ucraina „înconjoară” republica separatistă

DE Elena Andrei | Actualizat: 16.12.2023 - 10:33
Rusia se teme că pierde Transnistria - Foto: Profimedia Images (imagine cu caracter ilustrativ)

Rusia se teme că pierde Transnistria, pe fondul militarizării tot mai mari a Moldovei și al intensificării vizitelor delegațiilor din țările NATO. Moldova și Ucraina „înconjoară” republica separatistă, raportează serviciile secrete ruse.

SHARE

Rusia se teme că pierde Transnistria. Moldova și Ucraina „înconjoară” republica separatistă sub motivul deminării în raioane la doar câțiva kilometri de Transnistria, potrivit analiștilor militari ruși.

Ministerul Apărării din Republica Moldova a raportat despre desfășurarea a 14 operațiuni de deminare în nouă raioane, în urma cărora au fost ridicate 18 obiecte explozive și 522 cartușe din cel de-al Doilea Război Mondial. 

Rusia se teme că pierde Transnistria. Moldova și Ucraina „înconjoară” republica separatistă

Militarii ruși au remarcat că șapte dintre aceste raioane sunt direct adiacente teritoriului Transnistriei.

„În ciuda pretextului plauzibil de deminare  pentru activitatea unităților de ingineri și geniști ale Forțelor Armate ale Moldovei din apropierea teritoriilor în litigiu, nu este clară natura umanitară invocată de European Peace Foundation care a finanțat furnizarea a 6 seturi de drone DJI Matrice 300 RTK și detectoare de mine către Batalionul de inginerie Codru al Forțelor Armate ale Moldovei, care este staționat în localitatea Negresti, raionul Strășeni, la 40 km de Transnistria”, scrie canalul Telegram/dva_majors

Citește și: OFICIAL UE propune deschiderea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina

Specialiștii acestui batalion, creat conform standardelor NATO, s-au pregătit cu Forțele Armate Ucrainene o lună, iunie-iulie, la Centrul de Excelență de la Negreșți.

„Problema cu deminarea este cunoscută în aceste zone de mult timp. Dar au început să o rezolve chiar acum, când proiectele de logistică se dezvoltă activ pe flancul estic al NATO, inclusiv prin Moldova”, scriu militarii ruși.

Citește și: Serviciile secrete din Rusia raportează că Moldova și NATO pregătesc un război. Ținta: Transnistria

Aceștia raportează că acțiuni similare sunt observate și în partea Ucrainei, lângă satul Stanislavka, care este situat în regiunea Odesa, de partea cealaltă a depozitele militare de la Cobasna, unde se află 20.000 de tone de armament, cea mai mare parte expirat.

O eventuală explozie a acestor depozite, care nu pot fi transportate, ar provoca un dezastru ecologic și uman..

„Polițiștii de frontieră ucraineni echipează anormal de intens poziții lângă Transnistria.”

Tranzitul mărfurilor către Ucraina prin Moldova este în creștere, iar deminarea în desfășurare poate fi invocată pentru acest trafic, ca și pentru cel feroviar pe calea ferată spre Berezino, la granița cu Odesa.

În timp ce ruta de aprovizionare pentru cei o mie de militari ruși din Transnistria (300 care păzesc depozitele și restul trupe de „menținere a păcii”), ce trecea prin Ucraina, a fost întreruptă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te