Risc crescut de atentate teroriste în Franța. Macron anunță expulzarea în masă a radicalizaților

DE Daniel Toșa | Actualizat: 16.10.2023 - 14:34
Macron anunță expulzarea în masă a radicalizaților - Foto: Profimedia images

Președintele francez Emmanuel Macron a solicitat autorităților să examineze cu atenție dosarele persoanelor radicalizate care pot fi expulzate din țară, în urma atacului terorist care a costat viața unui profesor vineri, potrivit anunțului făcut de Palatul Elysee luni.

SHARE

Macron intenționează să se asigure că nu au existat "omisiuni" în evaluarea procedurilor pentru persoanele de pe lista "S", suspecți care reprezintă o amenințare potențială la adresa "securității naționale", a precizat președinția franceză.

Risc crescut de atentate teroriste în Franța. Macron anunță expulzarea în masă a radicalizaților

Acest anunț vine după asasinarea unui profesor de limbă franceză, înjunghiat în fața unui liceu din Arras (nord) de către un fost elev de 20 de ani, de origine rusă, radicalizat și înscris pe lista suspecților pentru comportamentul său radical din cadrul unității școlare.

Un moment de reculegere în memoria profesorului va fi ținut în toate școlile din Franța.

De asemenea, Macron își dorește ca miniștrii să "reprezinte un stat neiertător față de cei care promovează ura și ideologiile teroriste", a declarat un consilier al său pentru jurnaliști.

Printr-o circulară, Ministerul de Interne a cerut tuturor prefecților să reunească în 48 de ore grupurile departamentale de evaluare a radicalizării, create în 2014, pentru a "reexamina în detaliu" toate "cazurile individuale", mai ales cele legate de străini cu statutul neclar, a explicat președinția franceză. Obiectivul este să se asigure că toți cei radicalizați, susceptibili să fie expulzați, au fost efectiv trimiși din țară sau pentru a accelera procedurile și a verifica dacă nu au existat omisiuni în aplicarea procedurii.

Citește și: VIDEO Un terorist Hamas care ciuruiește casele civililor israelieni și-a filmat propria moarte

Se dorește, în special, să se evalueze dacă este posibil să se obțină un permis consular în cazurile în care acest lucru nu a fost posibil până acum, în special în ceea ce privește Rusia, unde dialogul pe această temă și, prin urmare, expulzările au fost stopate după invazia rusă în Ucraina.

Atacatorul din Arras, de origine rusă și din Republica Ingușetia (Caucazul de Nord), a fost "listat S" și era monitorizat de scurt timp de către Direcția Generală de Securitatea Internă (DGSI).

Citește și: Amenințare fără precedent venită din SUA către Iran: „Dacă escaladați războiul, venim după voi”

Tatăl său a fost expulzat în 2018 pentru radicalizare, iar fratele său mai mare a fost închis pentru participarea la un complot cu intenții teroriste îndreptat împotriva Palatului Elysee. În 2014, familia atacatorului a fost supusă unei proceduri de expulzare, care în cele din urmă a fost anulată.

Pe lângă circulara adresată prefecților privind persoanele radicalizate, Ministerul de Interne solicită examinarea unei "abordări specializate pentru tinerii cu vârste între 16 și 25 de ani din Caucaz". Atacatorul din Arras, la fel ca și cel care a ucis și decapitat un profesor acum trei ani lângă Paris, provine din această regiune rusă.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te