Revolut Bank începe să blocheze conturile și tranzacțiile rușilor care locuiesc în Europa

DE Adina Mutăr | Actualizat: 14.06.2023 - 10:13
Revolut Bank începe să blocheze conturile și tranzacțiile rușilor din UE (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: UKTN
Revolut Bank începe să blocheze conturile și tranzacțiile rușilor din UE (imagine cu rol ilustrativ)-Foto: UKTN

Revolut Bank blochază conturile și tranzacțiile rușilor care locuiesc în Europa. Banca Revolut, înregistrată în Lituania, este una dintre băncile cheie pentru rușii care se mută în Europa.

SHARE

Rușii care locuiesc în Europa au început să se plângă de restricțiile privind tranzacțiile cu cardurile și conturile lor la Revolut Bank.

Forbes Rusia informează că Banca Revolut, înregistrată în Lituania, este una dintre băncile cheie pentru rușii care se mută în Europa, deoarece nu sprijină invazia militară a Rusiei în Ucraina și doresc să evite să fie recrutați.

Revolut Bank începe să blocheze conturile și tranzacțiile rușilor care locuiesc în Europa

Motivul pentru restricțiile privind tranzacțiile cu carduri și conturi pentru ruși este că cerințele pentru documentele ce confirmă dreptul de ședere în Europa au devenit mai stricte, rușii întâmpinând dificultățile în obținerea permiselor sau a vizelor pe termen lung.

Citește și: S-au îmbogăţit sub embargou. Oligarhii ruşi au mai mulţi bani decât înainte de 24 februarie 2022

Una dintre sursele Forbes a declarat că, cu câteva săptămâni înainte de expirarea vizei sale de lungă durată, Revolut a cerut documente care-i permit să locuiască în UE.

Banca nu a acceptat permisul de ședere temporară pe care rusul îl primise din motive umanitare și a cerut fie un permis de ședere, fie o viză D de 180 de zile, potrivit pravda.com.ua

Citește și: ANAF, cu ochii pe conturile Revolut ale românilor. E o bancă care se supune regulilor bancare

Contul rusului a fost restricționat prin blocarea transferurilor primite, dar banca l-a lăsat liber să cheltuiască banii pe card, promițând că restricțiile vor fi ridicate de îndată ce va fi furnizat unul dintre cele două documente ce confirmă dreptul de ședere în Europa.

Potrivit lui Paddy Crowley, reprezentant al Revolut, banca și-a înăsprit cerințele formale pentru cetățenii ruși și din Belarus din cauza restricțiilor impuse de UE persoanelor din aceste țări.

În octombrie 2022, Nikolai Storonski, cofondatorul companiei fintech Revolut, care deține un pașaport britanic, a renunțat la cetățenia rusă.

Poziția Revolut

Potrivit reglementărilor actuale, cetățenii ruși sau bieloruși care folosesc Revolut pe teritoriul UE trebuie să prezinte documentele cu viză care le permit acestora să stea într-o țară din UE mai mult de 180 de zile, documente care trebuie să fie valide cu cel puțin trei săptămâni înainte de data la care se realizează verificarea.

Revolut verifică periodic documentelclienților, inclusiv pe cele care prezintă detalii despre dreptul de a sta într-o anumită țară UE, și aplică restricții acelor conturi ai căror utilizatori nu respectă reglementările în vigoare.

După cum le-a fost comunicat clienților în cauză, pentru a verifica un cont trebuie furnizată următoarea documentație: document valabil cu viză de ședere pe termen lung; permis de rezidență și actul de identitate național din țara în care locuiesc. Orice client al cărui cont a fost restricționat trebuie să furnizeze permisul de ședere sau viza valabilă. 

Revolut aplică aceste reguli încă din august 2022, atunci când au fost enunțate aceste restricții pentru cetățenii ruși care au rezidență în UE. Doar cazurile semnalate sunt recente, dar Revolut nu a luat recent niște măsuri speciale în acest sens, ci aplică încă de anul trecut toate regulile adoptate la nivelul UE, imediat după ce au fost făcute publice.

 

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te